Aqua Marina Fusion dropstitch constructie
1) Drop stitch kern
2) Deklaag
3) Eerste PVC laag
4) Tweede PVC laag
5) EVA deckpad*
* EVA is een flexibel en zacht materiaal, dat fluweelachtig aanvoelt.
Zit je er aan te denken om een opblaasbaar SUP board te kopen, maar weet je niet zeker wat je wil of waar je op moet letten? Heel begrijpelijk! Tegenwoordig zijn er zo ontzettend veel SUP board aanbieders en verschillende soorten SUP boards, dat je af en toe door de bomen het bos niet meer ziet. Daar gaan we je bij helpen! Lees nu verder in deze SUP board aankoopgids en kom er achter welk SUP board bij jou past.
In deze SUP board aankoopgids leggen we stapsgewijs uit waar je aan moet denken als je voor het eerst een opblaasbaar SUP board gaat kopen. Hierdoor kun je veel makkelijker vergelijken en weet je waar je op moet letten als je een leuk SUP board tegen komt op Internet.
Heb je geen tijd of zin om te lezen, maar kun je toch wat hulp gebruiken? Neem dan gewoon contact met ons op of kom langs in onze showroom en we helpen je met alle liefde op weg in deze fantastische sport die suppen heet!
Of misschien wel beter: welk sup board past bij mij? SUP boards heb je in verschillende prijsklassen, maar het is heel logisch dat je aan je eerste SUP board niet (te) veel geld wil uitgeven. Dat hoeft gelukkig ook niet! Wij hebben ons als doel gesteld om jou zo goed mogelijk te helpen en om het sup board te vinden dat precies past bij jouw wensen, jouw mogelijkheden en jouw budget. We zijn pas tevreden als jij 100% tevreden bent.
De ene persoon is al geholpen met een relatief eenvoudig budget model, de ander stelt hogere eisen en wil het beste van het beste. Voor elke situatie hebben wij een geschikt board. Over het algemeen is het natuurlijk wel zo, dat hoe meer je uitgeeft aan je SUP board, hoe groter de kans is dat je met betere kwaliteit te maken hebt.
Dat betekent echter niet, dat een goedkoop SUP board niet goed kan zijn. Je zult bij de aanschaf van een goedkoop SUP board alleen beter moeten opletten met wat je koopt. Waar je dan precies op moet letten, gaan we je haarfijn uitleggen in deze SUP board aankoopgids.
Allereerst moet je bepalen waar je je SUP board aanschaft. Bij de aankoop van een goedkoop SUP board is het niet alleen van belang dat je board kwalitatief goed is, maar ook waar je je goedkope SUP board koopt. Een leuke deal op een site als Amazon of op een andere marktplaats kan heel aantrekkelijk lijken, maar is dat niet altijd.
We zien ook steeds vaker dat grotere webwinkels het verkopen van sup boards er even bij doen. Hou er dan rekening mee, dat je bij zulke partijen niet de expertise gaat vinden om jou een goed advies op maat te geven. Daarnaast zal er vaak minder expertise zijn om jou ook na de aanschaf te helpen met vragen die je hebt of om te helpen bij een eventuele garantieclaim. Daarom raden wij aan om altijd bij een SUP speciaalzaak te kopen.
Wanneer je je SUP board niet bij een speciaalzaak koopt, moet je er goed op letten dat de algemene voorwaarden (inclusief garantie) goed geregeld zijn. Daarnaast is het verstandig om te controleren of de online shop een goed bereikbare klantenservice heeft. Zie je geen contactgegevens, dan kan het een vervelende situatie worden als je klachten hebt die je normaal gesproken onder een garantieclaim zou neerleggen bij de verkoper.
Bovendien mag je van een speciaalzaak verwachten dat ze je sneller en beter helpen bij eventuele tekortkomingen. Daar zijn het immers speciaalzaken voor. Niet alle aanbieders hebben zelf de mogelijkheden en expertise om reparaties uit te voeren. Als je dan een probleem hebt, kan het zijn dat je board naar de leverancier moet worden gestuurd en dat je lange wachttijden hebt.
De belangrijkste reden om bij een speciaalzaak te kopen, is uiteraard de mogelijkheid om een advies op maat te krijgen. Zo weet je zeker, dat je gelijk een SUP board vindt dat perfect bij je past!
Wat het in de huidige markt voor kopers ook niet makkelijk maakt, is het gegeven dat er ontzettend veel aanbieders zijn. Deze aanbieders hebben het vaak ook nog eens tot een kunst verheven om goedkope SUP boards aan te prijzen met unique selling points die eigenlijk helemaal niet uniek zijn. Zo wordt bijvoorbeeld bij extreem goedkope SUP boards wel eens met veel bombarie aangekondigd dat ze zijn gemaakt middels drop stitch technologie.
Die “technologie” houdt echter niets meer en minder in dan dat de boven- en onderkant van het SUP board worden verbonden middels duizenden polyester of nylon draden. Elk SUP board is echter gemaakt met drop stitches of een geavanceerdere variant daarvan. Die draden zorgen er voor dat het SUP board zijn vorm behoudt onder hoge luchtdruk. Zouden we die draden weglaten, dan werd je SUP een grote strandbal.😊
1) Drop stitch kern
2) Deklaag
3) Eerste PVC laag
4) Tweede PVC laag
5) EVA deckpad*
* EVA is een flexibel en zacht materiaal, dat fluweelachtig aanvoelt.
Er wordt heel vaak contact met ons gezocht met de vraag “Ik wil graag een SUP board kopen. Welke is geschikt voor mij?”. Ons antwoord terug is dan steevast: Waar wil je het SUP board voor gebruiken?
Wil je de zee op of ga je vooral suppen op binnenwater? Ben je van plan vooral (langere) tochten te maken of ben je eerder van plan 1-2 uurtjes recreatief te gaan suppen op een meertje? Heb je misschien wat meer ruimte op je board nodig, zodat je ook een kind of eventueel een hond mee kunt nemen? Ga je aan SUP yoga doen of SUP fitness? Lijkt het je ook leuk om je SUP board om te kunnen bouwen tot kajak? Of wil je misschien gaan windsurf suppen of wing suppen? Al dat soort vragen moet je als eerste voor je zelf beantwoorden. Het type activiteit dat je wilt gaan doen bepaalt wat voor soort board je moet hebben.
In ons assortiment vind je de volgende type SUP boards:
– All-round boards
– Touring boards
– Race boards
– Familie boards
– Kids Boards
– Wind SUP boards
– Wing SUP boards
– Yoga boards
– Hardboards
Hieronder is te zien hoe deze SUP boards qua vorm en afmetingen van elkaar verschillen. In het vervolg van deze SUP board aankoopgids wordt dieper ingegaan op de verschillende type SUP boards.
Veruit het meest voorkomende SUP board is het allround SUP board. Dit type board (de naam zegt het al) is enorm veelzijdig en dus geschikt voor verschillende activiteiten. Hierdoor is een allround board vaak een goede keuze voor beginnende suppers.
Vind je het leuk om vooral lekker ontspannen recreatief te suppen? Ben je niet van plan langere afstanden af te leggen en vind je snelheid niet het belangrijkste? Dan is een allround board een goede keuze.
Allround boards hebben een stompe neus en zijn breder dan touring boards. Daardoor zijn allround boards over het algemeen stabieler en wendbaarder dan een touring board. Sommige allround boards hebben ook de optie om een windzeil of kajakzitje erop te bevestigen. Daarnaast zijn allround boards ook geschikt om het wing suppen een keer uit te proberen
De top drie Allround boards die wij het meest verkopen zijn de:
1) MOAI 10’6
3) MOAI 11′
Een touring board is een goede keuze als je graag (langere) tochten wil afleggen. Touring boards zijn langer dan all-round boards (>11’/3,35m), hebben een gestroomlijnde vorm en een spitse neus. Dankzij de goede glide is een touring board sneller en sportiever. Dit betekent niet dat je per se heel sportief hoeft te zijn, want je bepaalt immers zelf de intensiteit en het tempo.
De breedte varieert bij touring boards, waarbij een smaller SUP board meer snelheid geeft, maar minder stabiliteit. Een breder touring board is dus logischerwijs stabieler, maar langzamer. Touring boards zijn door hun lengte minder wendbaar dan allround boards en daardoor ook minder geschikt op zee.
De vorm is zo ontworpen dat het bij uitstek geschikt is om zo lang en zo ver mogelijk te suppen. Je zou er zelfs meerdaagse tochten mee kunnen maken. Let er dan op dat je genoeg bagage kunt meenemen onder de bagage elastieken.
De top drie Touring sup boards die wij het meest verkopen zijn de:
1) MOAI 12’6
2) Starboard Touring M Zen 12’6
3) MOAI 11’6
Ben jij een echte snelheidsduivel, dan is een race SUP board een goede keuze. Een race SUP board is lang (>12’6/3,81m), smal en super gestrekt. Hierdoor is het board snel en heeft het een perfecte glide. Dankzij die glide hou je goed koers en hoef je minder vaak van kant te wisselen met je peddel. Het zal geen verrassing zijn dat een race board minder wendbaar is dan een all-round en touring SUP board. Voor de breedte geldt net als bij touring boards, dat het een afweging wordt tussen snelheid en stabiliteit.
Als je echt de beste performance wil en je hebt de opbergruimte, dan moet je absoluut voor een hardboard gaan. Een hardboard heeft vergeleken met een opblaasbaar sup board een betere performance en is een stuk sneller. Wij hebben de snelste boards binnen de SUP markt in ons assortiment.
De top drie Race sup boards die wij het meest verkopen zijn de:
Yoga boards zijn over het algemeen nog breder dan allround SUP boards en daardoor ook stabieler. Er zijn rechthoekige yoga boards, maar ook yoga boards met een vergelijkbare vorm als een allround board. Wil je met je yoga board ook lekker kunnen peddelen, dan kies je voor de “allround” vorm en niet voor de rechthoekige yoga SUP.
Er zijn voldoende allround boards die niet specifiek zijn ontworpen voor SUP yoga, maar die daar toch prima voor gebruikt kunnen worden. Let er dan op dat het SUP board voldoende draagvermogen heeft, voldoende breedte en dat het EVA deckpad voldoende groot is. Een voorbeeld van een SUP board dat zich uitstekend leent voor yoga is de MOAI 10’6.
Sommige merken hebben ook speciale kindersup boards ontworpen. Dit zijn allround boards, maar dan met kleinere afmetingen en ze worden geleverd met een kinderpeddel.
We krijgen wel eens de vraag hoe oud een kind moet zijn om te kunnen suppen, maar dat is niet zo makkelijk te zeggen. Een aantal SUP scholen hanteert een minimumleeftijd van 10 jaar Het is echter vooral lichaamslengte, kracht en behendigheid met de peddel die bepalen wat een slimme keuze is.
Een kind dat kleiner is dan 1.50m kan beter op een kleiner board (<9’/270m) en met die lengte is het zeer aan te bevelen om ook een kinderpeddel te kopen. Niet alleen om zo effectief mogelijk te peddelen, maar ook om blessures te voorkomen. Een volwassen peddel zal dan echt te groot zijn en daardoor te zwaar. De MOAI 8′ is een voorbeeld van een heel populair kids SUP board.
Een Familie SUP board is simpelweg een allround SUP board, maar dan groot genoeg om met meerdere personen op te kunnen suppen. Naast voldoende ruimte moet het board ook voldoende belastbaar zijn om meerdere personen te kunnen dragen. Een fantastisch familie sup board is de MOAI 12’4. De MOAI 12’4 heeft ook nog eens als leuke extra, dat er twee kajakzitjes op kunnen worden bevestigd.
Niet elk SUP board heeft de mogelijkheid om er een kajakzitje op te bevestigen. Wij hebben ten opzichte van andere aanbieders relatief veel SUP boards in ons assortiment die kunnen worden omgebouwd tot kajak. De kajakzitjes worden bij deze boards aangehaakt aan zogeheten D-ringen die op het SUP board bevestigd zitten.
Let er goed op dat niet elk kajakzitje hetzelfde is. Wil je zeker weten dat een kajakzitje compatibel is met je SUP board? Koop dan een kajakzitje van het zelfde merk als je board. Met alleen een zitje ben je er natuurlijk nog niet. Gebruik je kajakzitje samen met een kajakpeddel en je kunt achterover zitten en genieten van de omgeving. Een voorbeeld van een SUP board met kajakoptie is de bestseller MOAI 10’6.
Je bent al een heel eind op weg in deze SUP board aankoopgids, maar je bent er nog niet helemaal. Nu gaan we nog even verder filteren! Elk type SUP board is namelijk ook weer in verschillende maten te verkrijgen. Daarbij is het van belang om te gaan bepalen wat je ervaringsniveau en je lichaamsgewicht is.
Over het algemeen zal een beginner wat meer stabiliteit willen. Het hoeft ook weer niet te gemakkelijk te zijn, want dat haalt de uitdaging weg. Als je echter alleen maar bezig bent met evenwicht houden, dan had je beter een stabieler board kunnen kiezen.
Met een stabieler SUP board kun je meer focussen op het suppen en dan begint het echte genieten! Hoe groter het volume van het board, hoe meer stabiliteit. Vind je het daarnaast ook leuk om zo nu en dan samen met een kind of een hond te suppen, dan zul je daar ook rekening mee moeten houden. Je wilt dan ook een board met voldoende volume om stabiliteit en ruimte hebben.
Op basis van je lichaamsgewicht kun je ook filteren welke boards bij je zouden kunnen passen. Over het algemeen wil een groter persoon een groter board, maar daarnaast tellen vaardigheid en persoonlijke voorkeur ook mee. Het gebeurt wel eens dat een “kleine” supper toch kiest voor een groot board, omdat diegene dat prettig vindt suppen. Andersom is niet handig, want een groter en zwaarder persoon zal niet met goed fatsoen kunnen suppen op een te klein board.
Er zitten best wel wat haken en ogen aan het bepalen van de juiste vorm en afmetingen. Toch zijn er een paar algemene basisprincipes die je in acht kan nemen. Als alle overige aspecten gelijk zijn, geldt bij het vergelijken van SUP boards het volgende:
– Hoe breder het SUP board, hoe stabieler;
– hoe langer het SUP board, hoe beter de glide;
– hoe smaller het SUP board, hoe sneller;
– hoe breder de tail, hoe stabieler het SUP board;
– hoe dikker het SUP board, hoe hoger de maximale belastbaarheid.
Mooi, nu weet je welk SUP board je moet kiezen! Niet helemaal… En dit is het gedeelte waar budget mogelijk ook een factor wordt. Opblaasbare SUP boards zijn grofweg te verdelen in boards die in oplopende prijs gemaakt zijn van enkellaags PVC, dubbellaags PVC en fusion PVC (gelamineerd). Over het algemeen is dubbellaags steviger en robuuster dan enkellaags PVC.
Er zijn echter manieren om enkellaagse SUP boards toch goede stijfheid en robuustheid te geven. We zien dat bijvoorbeeld bij een aantal Aquatone boards, waar door middel van een stringer aan boven- en onderzijde van het SUP board wordt gezorgd voor extra stijfheid. Op die manier heb je tegelijkertijd de voordelen van een enkellaags board (licht gewicht) en een dubbellaags board (stijfheid en robuustheid).
Vaak zie je bij de betere enkellaagse boards ook dat de rails (de zijkanten) worden voorzien van een extra laag PVC ten behoeve van robuustheid.
Bij absolute top merken als Starboard zie je ook dat ze single layer sup boards aanbieden. Die zijn echter in elkaar gezet met het beste materiaal en met de allerbeste constructie, waardoor ze alsnog een uitstekende stijfheid en belastbaarheid bieden.
Bij Aztron zien we bij een aantal boards dat er gebruik wordt gemaakt van een double chamber constructie. Een double chamber SUP board heeft twee luchtkamers. Omdat de lucht verdeeld wordt over twee kamers is er minder luchtverplaatsing. Daardoor is het board tot wel 30% stijver dan boards met een enkele luchtkamer.
Een bijkomend voordeel van de double chamber technologie is, dat je je geen zorgen hoeft te maken over de veiligheid. Zelfs in het zeer zeldzame geval dat er een kamer defect gaat, heb je nog een andere om je te laten drijven en je weer naar huis te brengen.
Een nadeel van een double chamber constructie is, dat het iets kwetsbaarder is voor constructiefouten en dat het board zwaarder wordt.
Dubbellaags gelijmd PVC is duurder en zwaarder, maar heeft als voordeel dat het duurzamer en stijver is. Waar een heel goedkoop enkellaags SUP board soms kans heeft om door te buigen, zul je dat bij een dubbellaags board niet gauw zien. Een nadeel is wel, dat een gelijmd dubbellaags board dus zwaarder is. Dit komt niet alleen door de tweede laag PVC, maar ook omdat er wel 1,5kg lijm nodig is voor het hele board.
Bij een SUP board dat gemaakt is middels fusion technologie wordt de tweede laag PVC niet verlijmd, maar samengesmolten (gelamineerd) met de eerste PVC-laag. Door het lamineren wordt de kans op lelijke rimpels of luchtbellen op het oppervlak van het board een stuk kleiner. En hier is het echt indrukwekkende deel … Fusion SUP boards zijn 20-25% lichter en 25-30% stijver dan SUP boards met een gelijmde dubbellaagse constructie. Dat kan een gewichtsbesparing van ongeveer 2 kg betekenen, en dat is veel!
Ben je helemaal tot hier gekomen met lezen in de SUP board aankoopgids en weet je nog niet helemaal zeker wat bij je past, neem dan snel contact met ons op of kom langs in onze showroom en we helpen je graag verder!
Ik ben niet alleen zelf een enthousiast supper, maar ben ook een door het Watersportverbond gecertificeerd SUP instructeur. Door de jaren heen heb ik op veel verschillende sup boards mogen staan. Ik weet daarom heel goed, wat de verschillen zijn tussen boards en kan je daarom goed adviseren. Door af en toe een kort blog te schrijven hoop ik jullie te kunnen helpen om meer plezier uit het suppen te halen. Benader me vooral als je een specifiek onderwerp hebt waar je meer over zou willen weten. Nog leuker zou het zijn als je een keer een sup les bij ons komt volgen of een keer langs komt in onze showroom.
In deze review behandelen we de MOAI 10’6; één van de meest verkochte all-round SUP boards.
In dit blog delen we zeven waardevolle tips om er voor te zorgen dat jouw keuze voor een voordelig SUP board een slimme is.