Menu
  • Advies op maat
  • Snel leverbaar vanuit eigen voorraad
  • Verzending gratis vanaf €75

SUP board aankoopgids

16 januari, 2021

Zit je er aan te denken om een opblaasbaar SUP board te kopen, maar weet je niet zeker wat je wil of waar je op moet letten? Heel begrijpelijk! Tegenwoordig zijn er zo ontzettend veel SUP board aanbieders en verschillende soorten SUP boards, dat je af en toe door de bomen het bos niet meer ziet. Daar gaan we je bij helpen! Lees nu verder in deze SUP board aankoopgids en kom erachter welk SUP board bij jou past.

SUP board aankoopgids

Ik wil een opblaasbaar SUP board kopen, maar weet niet welke!

Zit je er aan te denken om een opblaasbaar SUP board te kopen, maar weet je niet zeker wat je wil of waar je op moet letten? Heel begrijpelijk! Tegenwoordig zijn er zo ontzettend veel SUP board aanbieders en verschillende soorten SUP boards, dat je af en toe door de bomen het bos niet meer ziet. Daar gaan we je bij helpen! In deze SUP board aankoopgids leggen we stapsgewijs uit waar je aan moet denken als je voor het eerst een opblaasbaar SUP board gaat kopen. Hierdoor kun je veel makkelijker vergelijken en weet je waar je op moet letten als je een leuk SUP board tegen komt op Internet. Geen tijd of zin om te lezen, maar kun je toch wat hulp gebruiken? Neem dan gewoon contact met ons op en we helpen je met alle liefde op weg in deze fantastische sport die SUP’en heet.

SUP boards heb je in verschillende prijsklassen, maar het is heel logisch dat je aan je eerste SUP board niet (te) veel geld wil uitgeven en dat hoeft ook niet. Ons doel is om kwalitatief goede SUP boards aan te bieden tegen een betaalbare prijs. Over het algemeen is het natuurlijk wel zo, dat hoe meer je uitgeeft aan je SUP board, hoe groter de kans is dat je met betere kwaliteit te maken hebt. Dat betekent echter niet dat een goedkoop SUP board niet goed kan zijn. Je zult bij de aanschaf van een goedkoop SUP board alleen beter moeten opletten met wat je koopt. Waar je dan precies op moet letten, gaan we je haarfijn uitleggen in deze SUP board aankoopgids.

Bij de aankoop van een goedkoop SUP board is het niet alleen van belang dat je board kwalitatief goed is, maar ook waar je je goedkope SUP board koopt. Een leuke deal op een site als Amazon of op een andere marktplaats kan heel aantrekkelijk lijken, maar is dat niet altijd. Wanneer je je SUP board niet bij een speciaalzaak koopt, moet je er goed op letten dat de algemene voorwaarden (inclusief garantie) goed geregeld zijn en de online shop een goed bereikbare klantenservice heeft. Ziet u geen contactgegevens, dan kan het een vervelende situatie worden als u klachten heeft die u normaal gesproken onder een garantieclaim zou neerleggen bij de verkoper. Daarnaast mag u van een speciaalzaak verwachten dat ze u sneller en beter helpen bij eventuele tekortkomingen. Daar zijn het immers speciaalzaken voor.

Wat het in de huidige markt voor kopers ook niet makkelijk maakt, is het gegeven dat er veel aanbieders zijn die het tot een kunst hebben verheven om goedkope SUP boards aan te prijzen met unique selling points die eigenlijk helemaal niet uniek zijn. Bij extreem goedkope SUP boards wordt nog wel eens met veel bombarie aangekondigd dat ze zijn gemaakt middels drop stitch technologie. Die “technologie” houdt niets meer en minder in dan dat de boven- en onderkant van het SUP board worden verbonden middels duizenden polyester of nylon draden. Elk SUP board is echter gemaakt met drop stitches of een geavanceerdere variant daarvan. Die draden zorgen ervoor dat het SUP board zijn vorm behoudt onder hoge luchtdruk. Zouden we die draden weglaten, dan werd je SUP een grote strandbal.😊

Aqua Marina Fusion dropstitch constructie

1) Drop stitch kern
2) Deklaag
3) Eerste PVC laag
4) Tweede PVC laag
5) EVA deckpad*

* EVA is een flexibel en zacht materiaal, dat fluweelachtig aanvoelt.

Aqua Marina Fusion dropstitch
Waar wil je het SUP board voor gebruiken?

Er wordt heel vaak contact met ons gezocht met de vraag “Ik wil graag een SUP board kopen. Welke is geschikt voor mij?”. Ons antwoord terug is dan steevast: Waar wil je het SUP board voor gebruiken?

Wil je de zee op of ga je vooral SUP’en op binnenwater? Wil je vooral (langere) tochten maken of ben je eerder van plan 1-2 uurtjes recreatief te gaan SUP’en op een meertje? Wil je misschien wat meer ruimte op je board, zodat je ook een kind of eventueel een hond mee kunt nemen? Wil je aan SUP yoga gaan doen of SUP fitness? Lijkt het je ook leuk om je SUP board om te kunnen bouwen tot kajak? Al dat soort vragen moet je als eerste voor je zelf beantwoorden. Het type activiteit dat je wilt gaan doen bepaalt wat voor soort board je moet hebben.

Welke soorten boards zijn er dan?

In ons assortiment vind je de volgende type SUP boards:
– All-round boards
– Touring boards
– Race boards
– Yoga boards
– Kids Boards
– Family boards

Hieronder is te zien hoe deze SUP boards qua vorm en afmetingen van elkaar verschillen. In het vervolg van deze SUP board aankoopgids wordt dieper ingegaan op de verschillende type SUP boards.

SUP board types
All-round SUP board

Het meest voorkomende SUP board is het all-round SUP board. Dit type board (de naam zegt het al) is enorm veelzijdig en dus geschikt voor verschillende activiteiten. Daarom is een all-round board vaak een goede keuze voor beginnende SUP’ers. All-round boards zijn veelzijdig, omdat ze voor alle aspecten van de sport gebruikt kunnen worden. Vind je het leuk om vooral lekker ontspannen recreatief te SUP’en, ben je niet van plan om langere afstanden af te leggen en vind je snelheid niet het belangrijkste, dan is een all-round board een goede keuze. All-round boards hebben een stompe neus en zijn breder dan touring boards. Daardoor zijn all-round boards over het algemeen stabieler en wendbaarder dan een touring board. Sommige all-round boards hebben ook de optie om een windzeil of kajakzitje erop te bevestigen.
Twee voorbeelden van heel populaire all-round SUP boards zijn de Aqua Marina Fusion en de MOAI 10’6 SUP board.

MOAI 10'6 SUP board
Touring SUP board

Een touring board is een goede keuze voor SUP’ers die graag langere tochten willen afleggen. Een touring board is langer dan een all-round board (>11’/3,35m), heeft een gestroomlijnde vorm en een spitsgevormde neus. Dankzij de goede glide is het een sneller en sportiever SUP board. Dit betekent niet dat je per se heel sportief hoeft te zijn, want je bepaalt immers zelf de intensiteit en het tempo. De breedte varieert bij touring boards, waarbij een smaller SUP board meer snelheid geeft, maar minder stabiliteit. Een touring SUP board is door zijn lengte minder wendbaar dan een all-round SUP board en daardoor ook minder geschikt op zee. De vorm is zo ontwerpen dat het bij uitstek geschikt is om zo lang en zo ver mogelijk te SUP’en. Je zou er zelfs meerdaagse tochten mee kunnen maken. Let er dan op dat je genoeg bagage kunt meenemen onder de bagage elastieken.
Een voorbeeld van een touring board is de Hydro Force Fastblast.

Hydro Force Fastblast Tech
Race SUP board

Ben jij een echte snelheidsduivel, dan is een race SUP board een goede keuze. Een race SUP board is lang (>12’6/3,81m), smal en super gestrekt. De glide van een race SUP is perfect en je hoeft minder vaak van kant te wisselen met je peddel. Het zal geen verrassing zijn dat een race board minder wendbaar is dan een all-round en touring SUP board. Voor de breedte geldt net als bij touring boards, dat het een afweging wordt tussen snelheid en stabiliteit. Een voorbeeld van een race board is de MOAI 14.

MOAI 14' Race SUP board
Yoga SUP board

Yoga boards zijn over het algemeen nog breder dan all-round SUP boards en dus inherent stabieler. Er zijn rechthoekige yoga boards, maar ook yoga boards met een vergelijkbare vorm als een all-round board. Wil je met je yoga board ook lekker kunnen peddelen, dan kies je voor de “all-round” vorm en niet voor de rechthoekige yoga SUP. Voor groepslessen bestaat er een yoga dock, waarbij er meerdere yoga SUP boards aan een eiland kunnen worden vastgekoppeld en er vanaf het dock instructie kan worden gegeven. Een voorbeeld van een Yoga SUP board is de Aqua Marina Dhyana. Er zijn voldoende all-round boards die niet specifiek zijn ontworpen voor SUP yoga, maar die daar toch prima voor gebruikt kunnen worden. Let er dan op dat het SUP board voldoende draagvermogen heeft, voldoende breedte en dat het EVA deckpad voldoende groot is. Een voorbeeld van een SUP board dat zich uitstekend leent voor yoga is de Aqua Marina Coral.

Aqua Marina Coral SUP board
Kids SUP board

Sommige merken hebben ook special kinder SUP boards ontworpen. Dit zijn all-round boards, maar dan met kleinere afmetingen en ze worden geleverd met een kinderpeddel. We krijgen wel eens de vraag hoe oud een kind moet zijn om te kunnen SUP’en, maar dat is niet zo makkelijk te zeggen. Een aantal SUP scholen hanteren een minimumleeftijd van 10 jaar, maar het is vooral lichaamslengte en behendigheid met de peddel die bepalen wat een slimme keuze is. Een kind dat kleiner is dan 1.50m kan beter op een kleiner board (<9’/270m) en met die lengte is het zeer aan te bevelen om ook een kinderpeddel te kopen. Niet alleen om zo effectief mogelijk te peddelen, maar ook om blessures te voorkomen. Een volwassen peddel zal dan echt te groot zijn. Een SUP board dat vaak voor kinderen wordt gekocht is de Hydro Force Aqua Journey.

Hydro Force Aqua Journey

Family SUP board

Een Family SUP board is domweg een all-round SUP board, maar dan groot genoeg om met meerdere personen op te kunnen SUP’en en met voldoende maximale belastbaarheid om meerdere personen te kunnen dragen. Een fantastisch family board is de MOAI 12’4. De MOAI 12’4 heeft ook nog eens als leuke extra dat er ook twee kajakzitjes op kunnen worden bevestigd.

MOAI 12'4 all-round family SUP set
SUP board met kajak optie

Niet elk SUP board heeft de mogelijkheid om er een kajakzitje op te bevestigen. Wij hebben ten opzichte van andere aanbieders relatief veel SUP boards in ons assortiment die kunnen worden omgebouwd tot kajak. De kajakzitjes worden bij deze boards aangehaakt aan zogeheten D-ringen die op het SUP board bevestigd zitten. Let er goed op dat niet elk kajakzitje hetzelfde is. Wil je zeker weten dat een kajakzitje compatibel is met je SUP board; koop dan een kajakzitje van het zelfde merk als je board. Met alleen een zitje ben je er natuurlijk nog niet. Gebruik je kajakzitje samen met een kajakpeddel en je kunt achterover zitten en genieten van de omgeving. Een voorbeeld van een SUP board met kajakoptie is de bestseller Aqua Marina Fusion.

Aquatone Wave SUP board met kajakzitje
Ok, ik weet welk type board ik wil. En nu?

Je bent al heel eind op weg in deze SUP board aankoopgids, maar je bent er nog niet helemaal; Nu gaan we nog even verder filteren! Elk type SUP board is namelijk ook weer in verschillende maten te verkrijgen. Nu is het van belang om te gaan bepalen wat je ervaringsniveau is en wat je lichaamsgewicht is. Over het algemeen zal een beginner wat meer stabiliteit willen. Het hoeft ook niet te gemakkelijk te zijn, want dat haalt de uitdaging weg. Als je echter alleen maar bezig bent met evenwicht houden, dan had je beter een stabieler board kunnen kiezen. Met een stabieler SUP board kun je meer focussen op het SUP’en en dan begint het echte genieten! Hoe groter het volume van het board, hoe meer stabiliteit. Vind je het daarnaast ook leuk om zo nu en dan samen met een kind of een hond te SUP’en, dan zul je daar ook rekening mee moeten houden. Je wilt dan ook een board met voldoende volume om stabiliteit en ruimte hebben.

Op basis van je lichaamsgewicht kun je ook filteren welke boards bij je zouden kunnen passen. Over het algemeen wil een grotere SUP’er een groter board, maar daarnaast tellen vaardigheid en persoonlijke voorkeur ook mee. Het gebeurt wel eens dat een “kleine” SUP’er toch kiest voor een groot board, omdat diegene dat prettig vindt SUP’en.

Hoewel er dus best wel wat haken en ogen zitten bij het bepalen van de juiste vorm en afmetingen, zijn er toch een paar algemene basisprincipes die je in acht kan nemen. Als alle overige aspecten gelijk zijn geldt bij het vergelijken van SUP boards het volgende:

• Hoe breder het SUP board, hoe stabieler;
• hoe langer het SUP board, hoe beter de glide;
• hoe smaller het SUP board, hoe sneller;
• hoe breder de tail, hoe stabieler het SUP board;
• hoe dikker het SUP board, hoe hoger de maximale belastbaarheid.

SUP board aankoopgids
Mooi, nu weet ik welk SUP board ik moet kiezen!

Niet helemaal! En dit is het gedeelte waar budget mogelijk ook een factor wordt. Opblaasbare SUP boards zijn grofweg te verdelen in boards die in oplopende prijs gemaakt zijn van enkellaags PVC, dubbellaags PVC en fusion PVC (gelamineerd). Over het algemeen is dubbellaags steviger en robuuster dan enkellaags PVC.

Er zijn echter manieren om enkellaagse SUP boards toch goede stijfheid en robuustheid te geven. We zien dat bijvoorbeeld bij een aantal Aquatone boards, waar door middel van een stringer aan boven- en onderzijde van het SUP board wordt gezorgd voor extra stijfheid. Op die manier heb je tegelijkertijd de voordelen van een enkellaags board (licht gewicht) en een dubbellaags board (stijfheid en robuustheid).

Bij Aztron zien we bij een aantal boards dat er gebruik wordt gemaakt van een double chamber board, om zodoende meer stijfheid te garanderen. Een double chamber SUP board heeft twee luchtkamers. Omdat de lucht verdeeld wordt over twee kamers is er minder luchtverplaatsing en daardoor is het board tot wel 30% stijver dan boards met een enkele luchtkamer. Een bijkomend voordeel van de double chamber technologie is dat u zich geen zorgen hoeft te maken over de veiligheid, want zelfs in het zeer zeldzame geval dat er een kamer defect gaat, heeft u altijd een andere om u te laten drijven en u weer naar huis te brengen.

Vaak zie je bij de betere enkellaagse boards ook dat de rails (de zijkanten) worden voorzien van een extra laag PVC ten behoeve van robuustheid. Dubbellaags PVC is duurder en zwaarder, maar heeft als voordeel dat het duurzamer en stijver is. Waar een heel goedkoop enkellaags SUP board soms kans heeft om door te buigen, zul je dat bij een dubbellaags board niet gauw zien.

Bij een SUP board dat gemaakt is middels fusion technologie wordt de tweede laag PVC niet verlijmd, maar samengesmolten (gelamineerd) met de eerste PVC-laag. Door het lamineren wordt de kans op lelijke rimpels of luchtbellen op het oppervlak van het board een stuk kleiner. En hier is het echt indrukwekkende deel … fusion SUP boards zijn 20-25% lichter en 25-30% stijver dan SUP boards met een gelijmde dubbellaagse constructie. Dat kan een gewichtsbesparing van ongeveer 2 kg betekenen, en dat is veel!

Ben je helemaal tot hier gekomen met lezen in de SUP board aankoopgids en weet je nog niet helemaal zeker wat bij je past, neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!


Nu in de SALE!!

MAKKELIJK BETALEN
  • payment-1
  • payment-3
  • payment-4
VERZONDEN MET
  • shipment-1