Kunnen we je
helpen? App ons!
  • Advies op maat
  • Snel leverbaar vanuit eigen voorraad
  • Verzending gratis vanaf €75

FAQ

Welk SUP board is geschikt voor mij? Kan ik een SUP board uitproberen? Vind hier de antwoorden op veelgestelde vragen. Neem contact met ons op als je vraag hier niet tussen staat en en we helpen je graag verder!

Ga direct naar categorie: Advies SUP board specificaties Gebruik van een SUP board Na het SUP'en Over Watersport Meerstad Peddels

Advies

Welk SUP board is geschikt voor mij?

Dat hangt allereerst af van waar je het voor gaat gebruiken. Ga je vooral (langere) tochten maken, dan moet je een ander board hebben dan wanneer je bijvoorbeeld 1-2 uurtjes vooral recreatief gaat SUP’en op een meertje. Het type activiteit bepaalt wat voor vorm board je moet hebben. Vervolgens wordt de maat van het board bepaalt door je gewicht en je SUP-ervaring. Ben je beginner, dan zul je het vermoedelijk fijner vinden om wat meer volume te hebben, omdat dat extra stabiliteit biedt.
Vind je het leuk om ook af toe samen met een kind of een hond te SUP’en, dan zul je daar ook rekening mee moeten houden. Je wilt dan ook een board met voldoende volume om stabiliteit en ruimte hebben. Lees verder in onze SUP board aankoopgids om erachter te komen welk SUP board bij jou past of neem contact met ons op voor een advies op maat?

Welke soorten SUP boards zijn er?

Allround: Goede keuze voor beginnende suppers. Allround boards zijn veelzijdig, omdat ze voor alle aspecten van de sport gebruikt kunnen worden. Vind je het leuk om vooral lekker ontspannen recreatief te suppen, ben je niet van plan om langere afstanden af te leggen en vind je snelheid niet het belangrijkste, dan is een allround board een goede keuze. Allround boards hebben een stompe neus en zijn breder dan touring boards. Daardoor zijn allround boards over het algemeen stabieler en wendbaarder dan een touring board. Sommige allround boards hebben ook de optie om een windzeil of kajakzitje erop te bevestigen. Een voorbeeld van een heel goed allround board is de MOAI 10’6.

Touring: Goede keuze voor SUP’ers die graag langere tochten willen afleggen. Een touring board is langer dan een allround board (>11’/3,35m), heeft een gestroomlijnde vorm en een spitsgevormde neus. Dankzij de goede glide is het een sneller en sportiever SUP board. Dit betekent niet dat je per se heel sportief hoeft te zijn, want je bepaalt immers zelf de intensiteit en het tempo. De breedte varieert bij touring boards, waarbij een smaller SUP board meer snelheid geeft, maar minder stabiliteit. Een touring supboard is minder wendbaar dan een all-round SUP board en daardoor ook minder geschikt op zee. De vorm is zo ontwerpen dat het bij uitstek geschikt is om zo lang en zo ver mogelijk te SUP’en. Een voorbeeld van een touring board is de MOAI 12’6.

Race: Ben jij een echte snelheidsduivel, dan is een race SUP board een goede keuze. Een race SUP board is lang (>12’6/3,81m), smal en super gestrekt. De glide van een race SUP is perfect en je hoeft minder vaak van kant te wisselen met je peddel. Het zal geen verrassing zijn dat een race board minder wendbaar is dan een all-round en touring SUP board. Voor de breedte geldt net als bij touring boards, dat het een afweging wordt tussen snelheid en stabiliteit. Een voorbeeld van een race board is de Starboard Sprint Deluxe 14′.

Yoga: Yoga boards zijn over het algemeen nog breder dan all-round SUP boards en dus inherent stabieler. Er zijn rechthoekige yoga boards, maar ook yoga boards met een vergelijkbare vorm als een all-round board. Wil je met je yoga board ook lekkere peddelen, dan kies je voor de “all-round” vorm en niet voor de rechthoekige yoga SUP. Voor groepslessen bestaat er een yoga dock, waarbij er meerdere yoga SUP boards aan een eiland kunnen worden vastgekoppeld en er vanaf het dock instructie kan worden gegeven. Een voorbeeld van een Yoga SUP board dat heel geschikt is voor yoga is de MOAI 10’6.

Lees verder in onze SUP board aankoopgids om erachter te komen welk type SUP boards er nog meer zijn en welke bij jou past.

Hebben kinderen een speciaal kids SUP board nodig?

Niet altijd, maar afhankelijk van de lichaamslengte kan dat wel een verstandige keuze zijn. Een aantal SUP scholen hanteren een minimumleeftijd van 10 jaar, maar het is vooral lichaamslengte en behendigheid met de peddel die bepalen wat een slimme keuze is. Een kind van 1.50m kan beter op een kleiner board (<9’/270m) en met die lengte is het zeer aan te bevelen om ook een kinderpeddel te kopen. Niet alleen om zo effectief mogelijk te peddelen, maar ook om blessures te voorkomen. Een volwassen peddel zal dan echt te groot zijn. Neem contact met ons op als als je hierover twijfelt. We helpen graag!
Een heel populair kids SUP board is de MOAI 8′.

Kun je met een hond suppen?

Ja hoor, dat kan zeker. Over het algemeen kijken hondeneigenaren die een SUP board willen aanschaffen voornamelijk naar breedte van het board en het draagvermogen. Om je board te beschermen tegen scherpe nagels is het aan te bevelen om een handdoek of matje voorop te leggen.

SUP board specificaties

Hoe groot en zwaar is een SUP board?

De meeste opblaasbare SUP boards zijn 3 tot 4m en wegen tussen de 8 en 12kg.

Waar zijn opblaasbare SUP boards van gemaakt?

SUP boards zijn grofweg te verdelen in boards die in oplopende kwaliteit gemaakt zijn van enkellaags PVC, dubbellaags PVC en fusion PVC (gelamineerd). Soms wordt “dropstitch” wel eens genoemd om een board aan te prijzen. Elk SUP board is echter gemaakt met dropstitch technologie; dit zijn duizenden draden die de bovenkant van het board met de onderkant verbinden. Deze draden zorgen ervoor dat het SUP board onder hoge druk zijn originele vorm behoudt.

Hoe lang gaat een SUP board mee?

Gemiddeld gaan opblaasbare SUP boards 5 tot 10 jaar mee als ze correct worden gebruikt en zorgvuldig worden onderhouden. Uiteraard bepaalt de kwaliteit van het board ook hoe lang het board meegaat. Zo gaat een board gemaakt van dubbellaags PVC langer mee dan een board van enkellaags PVC.

Gaat een SUP board snel lek?

Nee, totaal niet. Het PVC materiaal waar de SUP van is gemaakt is heel robuust en kan heel goed tegen een stootje. Je hoeft dan ook niet bang te zijn dat je bijvoorbeeld van een klein splintertje gelijk een lek zal hebben. Daar is echt wel wat meer voor nodig.

Wat zijn de voordelen van een opblaasbaar SUP board?

Een opblaasbaar SUP board is heel praktisch. Het is gemakkelijk op te vouwen en op te bergen in een rugzak en daardoor ook heel makkelijk mee te nemen op vakantie. Verder zijn de boards heel licht, maar toch robuust. Ook niet onbelangrijk; ze zijn een stuk goedkoper dan hardboards.

Hoe komen de prijsverschillen tussen de SUP boards totstand?

Dit hangt vaak af van meerdere factoren. Het kan komen door het type materiaal. Zo is een board dat gemaakt is middels fusion technologie duurder dan een board dat gemaakt is met een enkellaags PVC. Verder kunnen prijsverschillen soms worden verklaard door het design. Bij sommige boards is meer aandacht besteed aan het design dan bij andere SUP boards. Ook kan er verschil zitten in de accessoires; wel of geen logo op de peddel, wel of geen logo op de safety leash, simpele pomp of double action pomp, basic tas versus luxe tas etc. Een laatste verschil kan domweg zitten in de inkooprijzen. Wanneer wij rechtstreeks bij de fabrikant kunnen inkopen, zijn de inkooprijzen lager dan wanneer we via een tussenleverancier inkopen.

Lees verder in het blog “goedkoop sup board: waar op letten?” om er achter te komen waar je op moet letten als je een goedkoop sup board koopt.

Gebruik van een SUP board

Kan elk SUP board gebruikt worden als kajak?

Nee, helaas niet. Om een kajakzitje te bevestigen op het SUP board moeten er D-ringen zitten op het board. Niet elk SUP board heeft dat. Bekijk hier al onze SUP boards met een kajakoptie.

Kan ik een SUP board ook na de zomer nog gebruiken?

Absoluut! Hoewel het natuurlijk heerlijk is om in je bikini of boardshort te SUP’en, kan je ook tijdens minder warme dagen prima SUP’en. Het is dan van belang dat je de juiste kleding aantrekt. Om je tegen kou te weren, is het verstandig om met verschillende lagen kleding te werken. Je kan eventueel op zoek gaan naar neopreen kleding; denk aan wetsuits, shorty’s, losse broeken, losse shirts, hemdjes, jasjes. Rashguards shirts (gemaakt van lycra) zijn erg fijn om te dragen. Deze zijn perfect om schadelijke UV straling tegen te houden, zijn sneldrogend en zitten erg comfortabel. Om koude voeten tegen te gaan is het in ieder geval belangrijk om ze droog te houden. Gebruik bijvoorbeeld waterdichte neopreen sokken of schoenen. Lees verder in ons blog over suppen in de winter.

Hoe pomp je een SUP board op?

We krijgen heel vaak een berichtje met de opmerking dat de drukmeter van de pomp het niet doet. In 99% van de gevallen is de pomp echter niet stuk. Een SUP board moet eerst vol worden gepompt. Als de SUP helemaal gevuld is, begint het druk opbouwen pas. Dat is het moment dat de wijzer van de drukmeter ook pas zal gaan bewegen. Je moet veel langer door pompen dan je verwacht.

Hoe draag je een SUP board?

Til je board netjes op aan de draaggreep. Het lijkt misschien een open deur, maar toch zien we nog wel eens dat mensen het board over de grond slepen. Het PVC materiaal slijt als je dit doet of wellicht komt het board zelfs terecht op een scherp object.

Na het SUP'en

Hoe moet ik mijn opblaasbare SUP board onderhouden?

Al onze klanten krijgen van ons onderhoudstips. Als je die tips volgt, verleng je de levensduur van je SUP board en zo kun je er zo lang mogelijk plezier van hebben. Klik hier voor de onderhoudstips.

Hoe moet je je SUP board opbergen?

Berg je board bij voorkeur binnen op een droge plek op. Dit voorkomt ophoping van bacteriën. Leg geen andere (zware) dingen op je SUP board als je het opbergt. Dat lijkt misschien een verleidelijke optie als je ruimtegebrek hebt, maar het kan er ook voor zorgen dat je deuken en vervormingen krijgt in je board.

Over Watersport Meerstad

Hebben jullie ook een winkel/showroom?

Jazeker! Je kan ons bezoeken in onze showroom in Groningen. Hier kun je op afspraak langskomen om je uitgebreid te laten adviseren en om boards te bekijken en/of af te halen.

Ons bedrijfspand is heel goed bereikbaar en je kunt gratis parkeren voor de deur.

Neem contact met ons op via mail of telefoon om een afspraak te maken. We staan klaar om je te helpen!

Wat zijn jullie openingstijden?

Vooralsnog hebben we geen vaste openingstijden. Afhalen en je laten adviseren kan op afspraak en daarnaast zijn wij voor alle vragen beschikbaar, zowel tijdens als na standaard openingstijden en ook in het weekend.

Geven jullie ook SUP lessen en/of clinics?

Ja, dat doen we regelmatig. Data, tijden en meer informatie is te vinden op onze SUP Les pagina en via onze Facebook pagina.

Peddels

Welke soorten peddels zijn er voor suppen?

Peddels kunnen gemaakt worden van verschillende soorten materialen, maar de meest voorkomende materialen bij SUP peddels zijn aluminium, glasvezel en carbon. Glasvezel en carbon zijn lichter dan aluminium, maar ook een stuk duurder. Sommige peddels bestaan uit één deel, maar de meeste peddels die wij verkopen bestaan uit meerdere delen en zijn dus ook makkelijker mee te nemen in een rugzak. De peddels zijn hol van binnen en ontworpen om zo lang mogelijk te blijven drijven. De peddels die uit meerdere delen bestaan zijn echter niet volledig waterdicht en als je lang genoeg wacht zal de peddel vollopen met water en uiteindelijk dus ook zinken. Je kan een peddeldrijver kopen om dit te voorkomen.

Kunnen we helpen?

Wij zijn Rody en Muriel en samen zijn wij Watersport Meerstad! We zijn enthousiaste SUP’ers en halen er veel plezier uit om andere mensen ook op weg te helpen in deze fantastische sport, die niet alleen lichamelijk inspannend is, maar ook geestelijk ontspannend. Weet je niet zeker wat je wil en waar je op moet letten? Bekijk dan eens onze SUP board aankoopgids, kom langs in onze showroom of neem contact met ons op en dan helpen we je graag verder!

Watersport Meerstad Rody en Muriel
MAKKELIJK BETALEN
  • payment-1
  • payment-3
  • payment-4
VERZONDEN MET
  • shipment-1