Kunnen we je
helpen? App ons!
  • Advies op maat
  • Snel leverbaar vanuit eigen voorraad
  • Verzending gratis vanaf €75

Suppen in de winter

|

Suppen in de winter zal voor velen geen aantrekkelijk idee lijken. De dagen zijn koud en kort en de temperatuur van het water schrikt sommigen af. Toch kunnen juist die SUP tochtjes tijdens de winterdagen ontzetten mooi zijn!

Je hebt vast wel eens zo’n typische winterse zonsopkomst gezien bij een strak blauwe lucht. Beeld je eens in, dat je dan op een sup board staat met het zonlicht dat over het kalme water glinstert. Klinkt dat niet al een stuk beter?

In deze blog geven we je 7 tips die je kunt gebruiken wanneer je gaat suppen in de winter.

1) Check het weer

Bekijk de weersvoorspelling in de regio waar je gaat suppen en gebruik daar meerdere bronnen voor. Doe dat niet alleen een dag van tevoren, maar ook nog eens op de dag zelf. Zorg er voor dat je weet wat de buitentemperatuur is, maar wees je ook bewust van de watertemperatuur. In de wintermaanden is het niet ongebruikelijk dat de watertemperatuur maar net boven 0 graden ligt.

Windkracht en windrichting kunnen ook enorme invloed hebben op je tocht. Zorg dat je die kent en wees je bewust van de invloed daarvan. Zo zal je niet je tocht willen eindigen tegen de wind in. Denk daar aan bij de planning van je route.

Als er een flinke wind staat, wil je ook zorgen dat je aan hoger wal zit. Dat is waar de wind vandaan komt. Aan de andere kant (lager wal) zal het water onrustiger zijn, waardoor het lastiger suppen is.

Tenslotte kan wind er voor zorgen dat het kouder aanvoelt. Dat wordt windchill genoemd. Een luchttemperatuur van 5 graden Celsius kan daardoor bij windkracht 4 aanvoelen als – 8 graden Celsius. Windkracht is dus echt iets om in de gaten te houden als je gaat suppen in de winter.

De app Windfinder is een heel geschikte app om achter de windkracht en -richting te komen.

 

2) Draag geschikte kleding

Dat klinkt als een open deur, maar is wel enorm belangrijk! Maar welke sup kleding is geschikt voor suppen in de winter?

Afhankelijk van de mate van inspanning (op je gemak versus fanatiek) en de weersomstandigheden bepaal je wat je aan doet.

Is het erg koud en is het water onrustig (bijvoorbeeld op zee), dan kan een wetsuit een goed idee zijn. Als je in het water valt met een wetsuit, loopt er een klein laagje water in. Dit water wordt vastgehouden door het neopreen. Vervolgens neemt het water je lichaamstemperatuur aan en blijf je warm.

Op Internet circuleren heel veel tabellen met daarin welke dikte neopreen bij welke watertemperatuur zou passen. Sommigen lopen best wel uiteen, maar om een idee te geven hierbij toch een aantal cijfers. Globaal is 2-3 mm goed voor watertemperaturen boven de 15 graden. 4-5 mm is geschikt voor watertemperaturen tussen de 5 en 15 graden.

Onder de 5 graden watertemperatuur is een dry suit een beter idee. Een dry suit is volledig waterdicht en je kunt er normale kleding onder dragen. Nadeel van een dry suit is vooral de hoge prijs.

Ga je op je gemak over rustig water suppen in de winter? Dan wil je wel warm gekleed zijn, maar ook iets ademends dragen. Op die manier kun je namelijk je lichaamstemperatuur goed kwijt. Dan is een wetsuit dus niet de beste optie, omdat je daarmee minder goed lichaamswarmte kwijt raakt. Je kunt dan denken aan reguliere sportkleding, waarbij je gebruik maakt van meerdere ademende laagjes.

 

3) Neem een extra setje kleding mee

Neem een extra setjes kleding mee in een dry bag. Het is niet onverstandig om bijvoorbeeld een extra shirt, vest en/of windjack mee te nemen als je gaat suppen in de winter. Mocht je onverhoopt toch in het water vallen, dan heb je in ieder geval een droog setje bij je. Vergeet ook niet een handdoek mee te nemen.

 

4) Neem eten en drinken mee

Als je langer onderweg gaat, is het verstandig om wat drinken mee te nemen en wat calorierijk voedsel. Zelf nemen wij altijd een flesje water mee en voor de zekerheid wat sportrepen.  Je wil voorkomen dat je energievoorraad uitgeput raakt en dat je niks bij je hebt om dat aan te vullen.

Als je gaat suppen in de winter, kan het ook erg lekker zijn om een warme drank mee te nemen. Het is echt heerlijk om na een koude winterse tocht even op te warmen met een warme drank.

 

5) Neem je telefoon mee

In een van onze polls gaf 19% van de mensen aan, dat ze geen telefoon meenemen tijdens het suppen. Toch raden wij aan dat wel te doen!

Met je telefoon heb je altijd een communicatiemiddel bij de hand. Hiermee kun je om hulp vragen mocht dat nodig zijn. Een ongeluk zit in een klein hoekje en dan wil je anderen kunnen bereiken.

Daarnaast heeft een smartphone mogelijkheden om te navigeren en het weer in de gaten te houden. Op die manier weet je zeker, dat je de route terug weer vindt en kun je ook zien hoe ver je nog moet. Daarnaast kun je tijdig zien als het weer mogelijk verandert.

Gebruik een waterdicht hoesje om je telefoon droog te houden.

 

6) Investeer in een PFD

Een PFD is een personal flotation device, ofwel een persoonlijk drijfmiddel. Vooral als je gaat suppen in de winter kan het verstandig zijn om deze mee te nemen.

Als je in het water valt bij een lage watertemperatuur kan dat leiden tot een koudwater shock. Hierdoor wordt je ademhaling en beweging beïnvloed en kan je zelfs in paniek raken. Dankzij een PFD kun je blijven drijven en zodoende energie besparen en je ademhaling reguleren, voordat je weer op je board klimt.

 

7) SUP met een buddy

Niet alleen is samen suppen veel leuker; het is ook veiliger! Lukt het niet om iemand te vinden die mee wil? Laat dan in ieder geval iemand weten waar je heen gaat en hoe laat je van plan bent om terug te zijn. Het delen van je live locatie via WhatsApp is ook een goed alternatief om iemand te laten weten waar je bent.

 

Conclusie suppen in de winter

Suppen in de winter kan magisch zijn, maar vraagt wel wat meer voorbereiding dan in de zomer. In deze blog hebben we 7 tips gegeven voor suppen in de winter. Deze lijst met tips is zeker niet uitputtend, maar geeft wel een aantal aandachtspunten. Bottom line is, dat je jezelf niet moet overschatten en de omstandigheden niet moet onderschatten. Bereid je voor, ga met anderen en neem de juiste kleding en spullen mee.

Bovenal: Stay safe, maar geniet!

Heb jij leuke foto’s van jezelf terwijl je aan het suppen bent in de winter? Vergeet @watersport_meerstad dan niet te taggen op Instagram, zodat we je foto kunnen reposten!

De auteur - Rody

Ik ben niet alleen zelf een enthousiast supper, maar ben ook een door het Watersportverbond gecertificeerd SUP instructeur. Door de jaren heen heb ik op veel verschillende sup boards mogen staan. Ik weet daarom heel goed, wat de verschillen zijn tussen boards en kan je daarom goed adviseren. Door af en toe een kort blog te schrijven hoop ik jullie te kunnen helpen om meer plezier uit het suppen te halen. Benader me vooral als je een specifiek onderwerp hebt waar je meer over zou willen weten. Nog leuker zou het zijn als je een keer een sup les bij ons komt volgen of een keer langs komt in onze showroom.

Blog auteur Watersport Meerstad

Nu in de SALE!!
MAKKELIJK BETALEN
  • payment-1
  • payment-3
  • payment-4
VERZONDEN MET
  • shipment-1