Kunnen we je
helpen? App ons!
  • Advies op maat
  • Snel leverbaar vanuit eigen voorraad
  • Verzending gratis vanaf €75

Beste SUP board beginner

|

Wat is het beste SUP board voor een beginner? Deze vraag is niet zo simpel te beantwoorden, want dat is namelijk afhankelijk van meerdere factoren die per persoon verschillend zijn. Er bestaat geen “one size fits all” SUP-board dat voor iedereen geschikt is. Lichaamslengte, -gewicht, budget, persoonlijke voorkeur en aanleg spelen allemaal een rol bij het maken van de juiste keuze. In dit blog zullen we de belangrijkste aspecten bespreken waar je op moet letten bij het kiezen van het beste beginnersboard.

Beste SUP board beginner blog Watersport Meerstad

Lichaamslengte en -gewicht

Een persoon van 1,55m en 50 kg zal een ander beginnersboard nodig hebben dan iemand van 1,95m en 100 kg. Het is belangrijk om rekening te houden met je fysieke eigenschappen bij het selecteren van een board. Een board dat te klein is, zal moeite hebben om je gewicht te dragen en zal instabiel aanvoelen.

Aan de andere kant kan een board dat te groot is, moeilijk te manoeuvreren zijn en je peddeltechniek beïnvloeden. Ben je zelf 1,60m en is je board 84cm breed, dan zal het erg moeilijk worden om je peddel recht het water in te steken. Daardoor wordt het ook moeilijk om goed rechtuit te suppen.

De meestvoorkomende allround maat is de 10’6 met een breedte van 81cm. Dit is een maat die voor het grootste gedeelte van de mensen geschikt is. Als het board dan ook nog een kwalitatief goede constructie heeft, zal de belastbaarheid ook voor velen voldoende zijn. Een heel mooi voorbeeld van een SUP board met die eigenschappen is de MOAI 10’6. Dit board is voor het overgrote deel van de mensen geschikt.

Budget

Daarnaast speelt het budget een rol. Er zijn beginnersboards verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Budgetopties variëren meestal tussen €200-€350, terwijl er ook high-end beginnersboards beschikbaar zijn die €1000 kunnen kosten.

Als je van plan bent om regelmatig te gaan suppen en waarde hecht aan kwaliteit en prestaties, kan het de moeite waard zijn om in een duurder beginnersboard te investeren. Als je daarentegen nog niet zeker weet of suppen echt jouw sport is en/of je het wel vaak genoeg gaat doen, kan een betaalbaarder board een goede optie zijn om mee te beginnen.

Persoonlijke voorkeur

Persoonlijke voorkeur en aanleg zijn ook belangrijk bij het kiezen van een beginnersboard. Als je bijvoorbeeld graag ontspannen wilt suppen op een rustig meer, dan zal je andere eisen stellen aan een board dan wanneer je een sportieve uitdaging zoekt en van plan bent om lange tochten te maken. Het is essentieel om na te denken over het beoogde gebruik van het board en je eigen doelen en ambities in overweging te nemen.

Je hoeft als beginner niet te starten met een veilig allround board. Sterker nog, als je nu al weet dat je graag tochtjes maakt en dat je wel snelheid wilt, dan adviseren we gelijk op zoek te gaan naar een touring board. Vervolgens is het dan vooral belangrijk om goed na te denken over de breedte van het touring board. Daarbij geldt: Breed is stabiel, maar wat langzamer. Smal is minder stabiel, maar sneller.

Beste SUP board beginner blog Watersport Meerstad

Stabiliteit

Het is vrijwel altijd zo, dat een beginner over het algemeen wat meer stabiliteit wil. Met een stabieler SUP board kun je meer focussen op het suppen dan op het evenwicht houden en dan begint het echte genieten! Het hoeft ook weer niet te gemakkelijk te zijn, want dat haalt de uitdaging weg. Als je echter alleen maar bezig bent met evenwicht houden, dan had je beter een stabieler board kunnen kiezen.

Een board dat heel breed is en daardoor stabiel, is tegelijkertijd door die breedte vaak wat langzamer. Het is belangrijk om voor jou een goede balans te vinden tussen stabiliteit en snelheid en dat is volledig afhankelijk van je eigen wensen. Daarbij is het ook nog eens zo, dat je al heel snel geen beginner meer bent. Je zult zien, dat je ontzettend snel went en leert en dat een board dat op dag 1 niet stabiel voelt, de volgende dag al heel anders kan aanvoelen.

Laat je adviseren!

Het kiezen van het juiste beginnersboard is echt een belangrijke stap in je SUP-avontuur. Met het juiste board weet je namelijk zeker dat je echt met vertrouwen en plezier het water op kunt gaan. Met jouw perfecte beginnersboard kun je optimaal genieten van deze geweldige watersport!

Wij richten ons voornamelijk op beginners, maar we begrijpen dat iedereen unieke behoeften en voorkeuren heeft. Daarom adviseren we iedereen nadrukkelijk om je goed te laten adviseren voordat je een keuze maakt. Neem contact met ons op of kom langs in onze showroom, waar we je graag verder helpen. We kunnen je adviseren over welk beginnersboard het beste bij jouw lichaam, budget, doelen en vaardigheden past.

SUP winkel Groningen Watersport Meerstad
De auteur - Rody

Ik ben niet alleen zelf een enthousiast supper, maar ben ook een door het Watersportverbond gecertificeerd SUP instructeur. Door de jaren heen heb ik op veel verschillende sup boards mogen staan. Ik weet daarom heel goed, wat de verschillen zijn tussen boards en kan je daarom goed adviseren. Door af en toe een kort blog te schrijven hoop ik jullie te kunnen helpen om meer plezier uit het suppen te halen. Benader me vooral als je een specifiek onderwerp hebt waar je meer over zou willen weten. Nog leuker zou het zijn als je een keer een sup les bij ons komt volgen of een keer langs komt in onze showroom.

Blog auteur Watersport Meerstad

Nu in de SALE!!
MAKKELIJK BETALEN
  • payment-1
  • payment-3
  • payment-4
VERZONDEN MET
  • shipment-1