Kunnen we je
helpen? App ons!
  • Advies op maat
  • Snel leverbaar vanuit eigen voorraad
  • Verzending gratis vanaf €75

MOAI 11 review

|

Wij vinden het belangrijk dat we precies weten wat we aanbieden. Daarom zullen wij regelmatig SUP boards uit ons assortiment testen. In deze MOAI 11 review leggen we jullie precies uit wat de sterke en zwakke punten zijn en waar het SUP board het meest geschikt voor is. Omdat de MOAI 11 één van de meest populaire SUP board is van Nederland en ook in onze webshop één van onze bestsellers is, is deze als een van de eerste paddle boards door ons getest.

Inhoud MOAI 11 review

Bij deze MOAI 11 review hebben we gekeken naar verschillende aspecten; kwaliteit, stabiliteit, belastbaarheid, gebruiksvriendelijkheid, vaargedrag en prijs/kwaliteit. We zullen eerst alle onderdelen van de set beschrijven. Daarna zullen we ingaan op bovenstaande reviewpunten. Vervolgens zullen we een aantal alternatieve opties geven en daarna sluiten we de MOAI 11 review af met een conclusie.

MOAI 11 review

MOAI 11 SUP board

Het MOAI 11 SUP board is gemaakt met fusion technologie. Dit is een manier van fabriceren, waarbij de twee pvc lagen worden samengeperst (gelamineerd) tot een zeer stevige constructie. Deze twee gelamineerde lagen pvc zorgen ervoor dat het board stijf is, maar toch heel erg licht. Deze technologie wordt over het algemeen gezien als de beste kwaliteit van fabriceren. Boards die gemaakt zijn met deze technologie zijn stijver dan enkellaags pvc en dubbellaags gelijmd pvc.

Aan de binnenkant van het board zitten duizenden nylon draden (dropstitches) die de boven- en onderkant verbinden en die ervoor zorgen dat het board onder druk zijn vorm behoudt. Om het board te beschermen tegen stoten is een extra strook pvc aangebracht op de zijkant van het board (de rails).

Bovenop het MOAI 11 board zit het EVA deckpad, dat comfort en grip biedt onder je voeten. Midden op het board en vooraan op het EVA deckpad bevindt zich een neopreen draaggreep met MOAI logo. Met deze comfortabele handgreep kun je het MOAI 11 board met alle gemak dragen. Achterop het board is een kickpad geplaatst. Dit is een heel gave toevoeging voor de sportieve supper, die de mogelijkheid wil hebben om scherpere bochten te kunnen maken (kick turns).

Aan de voorkant van het board zijn vier D-ringen geplaatst, met daaraan bagage elastieken. Hieronder kun je bijvoorbeeld een MOAI dry bag meenemen, waarin je waardevolle spullen, telefoon en eventueel wat eten en drinken zou kunnen doen. Een laatste D-ring zit aan de achterkant van het board en is bedoeld om je safety leash (enkelkoord) aan te bevestigen.

Op de onderkant van het MOAI 11 SUP board zit een US finbox systeem. Dit systeem biedt de mogelijkheid wat te variëren met de positie van je vin. Zet de vin naar voren voor meer wendbaarheid of juist naar achteren voor meer koersvastheid.

MOAI 11 review

MOAI trolley backpack

De MOAI trolley backpack is een kwalitatief goede en gebruiksvriendelijke rugzak. De rugzak heeft zowel aan de boven- als zijkant een stevige handgreep. Verder zitten er wieltjes aan de onderkant, zodat je de tas dus kunt rollen in plaats van dragen. Dit zorgt voor heel veel gemak. De schouderbanden zijn verstelbaar, comfortabel en stevig en de tas heeft zelfs een heupband. Deze heupband zorgt voor nog meer comfort tijdens het dragen. Aan de binnenkant van de rugzak zitten stelbanden om het board en de accessoires mee vast te maken. Hierdoor blijft alles goed zitten tijdens het dragen of rollen. Als laatste zitten er nog banden aan de buitenkant van de rugzak, waarmee je de tas desgewenst wat kleiner kunt maken.

MOAI 11 review

MOAI double action pomp

De pomp die bij de MOAI 11 wordt geleverd, is een double action pomp. Deze pompt veel sneller en makkelijker dan een single action pomp. Daarnaast heeft de MOAI double action pomp ook een deflate functie. Met deze functie pomp je de lucht weer uit je board, zodat je het board daarna makkelijk kunt oprollen. Vind je pompen met de hand te zwaar en/of vind je dat handmatig pompen te lang duurt, dan zou je een MOAI elektrische pomp kunnen overwegen. Deze is te krijgen als MOAI elektrische pomp met accu en als pomp met 12V aansluiting.

MOAI glasvezel peddel

De meegeleverde glasvezel peddel weegt slechts 820 gram en is daarmee veel lichter dan een standaard aluminium peddel. Hierdoor raak je minder snel vermoeid en worden je schouders minder belast. Dat is een enorm pluspunt als je wat langer op de sup staat, bijvoorbeeld bij tochtjes! Verder is de glasvezel peddel niet alleen lichter, maar ook steviger dan een aluminium peddel.

De driedelige glasvezel peddel is te verstellen van 175 tot 215cm. Daarmee is de peddel geschikt voor mensen met een lichaamslengte tussen de 1,60m en 2,00m. Wanneer de peddel uit elkaar is gehaald, past die heel makkelijk in de rugzak.

MOAI 11 review

MOAI US fin

In 2021 is de slide-in fin vervangen door een US fin. Deze vin is te bevestigen met een schroefje en moertje (finbolt). Een nadeel van de US fin, is dat de finbolt klein is en dus makkelijk te verliezen is. Berg de finbolt na gebruik dus goed op; bijvoorbeeld in de oranje reparatiekoker. Naast de losse US fin heeft de MOAI 11 ook nog twee kleine zijvinnen. Deze vinnen zorgen vooral voor meer grip in de zijwaartse beweging.

Als laatste zit er in de MOAI 11 set nog een reparatiesetje, een enkelkoord en een handleiding.

MOAI 11 review

MOAI 11 reviewpunten

Nu we de inhoud van de set hebben besproken, gaan we in deze MOAI 11 review over tot het behandelen van de eerdergenoemde reviewpunten. Achtereenvolgens bespreken we kwaliteit, belastbaarheid, stabiliteit, gebruiksvriendelijkheid, vaargedrag en prijs/kwaliteit.

Kwaliteit

De MOAI 11 biedt de kwaliteit zoals we die gewend zijn van MOAI. Het board is gemaakt middels fusion technologie en heeft daardoor ongekende stijfheid, een laag gewicht en is duurzaam. Aan het design en de details kun je zien dat er echt aandacht is besteed aan de ontwikkeling van het board.

De kwaliteit van de accessoires is ook erg goed. De tas is gemaakt van kwalitatief hoogwaardig materiaal en heel stevig. Verder is de pomp heel betrouwbaar en degelijk. Als laatste is de glasvezel peddel stevig en van kwalitatief hoogwaardig materiaal. Het is ook niet voor niets dat MOAI 2 jaar garantie geeft.

Belastbaarheid

De MOAI 11 heeft een indrukwekkend draagvermogen van 150kg. Bij andere merken is de gegeven belastbaarheid vaak een theoretisch draagvermogen en ligt het praktische draagvermogen lager. Bij MOAI is dat zeker niet het geval. Bij de genoemde belasting kun je dus ook nog echt met goed fatsoen suppen. De belastbaarheid van het board biedt ook de mogelijkheid om een hond of kind mee te nemen op het board. Wil je graag met twee personen tegelijk suppen op één board, dan is de MOAI 12’4 een beter keuze.

Stabiliteit

Dankzij het grote volume van het board (280L) en de vorm is de MOAI 11 SUP stabiel en daardoor geschikt voor beginners. Naast de dikte en dus ook het volume van het board, dragen de middenvin en de twee vaste zijvinnen ook bij aan de goede stabiliteit van deze sup plank.

Hoewel de meeste suppers de MOAI 11 stabiel vinden, zijn er stabielere opties. De MOAI 11 is 76cm breed en daarmee 5cm smaller dan de allround MOAI 10’6. Het totale volume (280L) is daardoor ook minder dan van de MOAI 10’6 (320L). Het board is daardoor ook iets minder stabiel. Ben je beginner en is stabiliteit voor jou het allerbelangrijkst, dan ligt het voor de hand eerder voor de MOAI 10’6 te kiezen. Bedenk daarbij wel, dat een breder allround board wel meer stabiliteit biedt, maar dat die door de extra breedte ook minder snel is.

Gebruiksvriendelijkheid

Zowel het MOAI 11 board als de accessoires zijn heel gebruiksvriendelijk. Het board is door zijn afmetingen en gewicht makkelijk te sturen en daarnaast makkelijk te dragen. De MOAI glasvezel peddel is makkelijk te stellen en heel stevig en licht. Verder is de pomp kwalitatief goed en makkelijk te gebruiken. Tenslotte is de rugzak een groot pluspunt. Het is een stevige en ruime rugzak, waar het board en alle accessoires in passen. Bovendien is de rugzak makkelijk te dragen op je rug of te rollen dankzij de wieltjes.

Vaargedrag

De MOAI 11 zit qua vorm tussen een allround en een touring board in. Je zou kunnen zeggen dat het board “best of both worlds” heeft. De MOAI 11 heeft een gestroomlijndere vorm dan een standaard all-round SUP board en is daardoor sneller, maar de neus is weer minder spits dan bij een puur touring SUP board. Hierdoor heeft de MOAI 11 de perfecte balans tussen snelheid en stabiliteit. Dit maakt de MOAI 11 ideaal voor de enthousiaste beginners, die net wat meer snelheid zoeken.

Qua wendbaarheid zit de MOAI 11 ook tussen een allround en touring board in. Een puur allround board zal iets wendbaarder zijn, maar dat verschil zal voor een beginner waarschijnlijk niet eens merkbaar zijn. Bovendien heeft de MOAI 11 een kickpad, waarmee je juist de mogelijkheid hebt om korte bochten te maken. Deze wendbaarheid is een pluspunt bij recreatief gebruik op meertjes en in grachten, waarbij je graag makkelijk wilt kunnen draaien. Zoek je meer wendbaarheid, omdat je bijvoorbeeld golfjes wil pakken op zee, dan is de MOAI 9’5 of de MOAI 10’6 een betere keuze.

Dankzij de lengte van het board en de gestroomlijnde vorm is de MOAI 10’6 sneller en koersvaster dan een puur all-round board. Dit maakt de MOAI 11 een interessante optie voor beginners die net even wat meer snelheid zoeken. We zien best vaak mensen terug komen, die zijn begonnen met een allround board als de MOAI 10’6, om vervolgens een sneller model te kiezen als de MOAI 11. Wil je nog sneller dan de MOAI 11, dan is de MOAI 12’6 een goede keuze.

MOAI 11 review

Prijs/kwaliteit

De MOAI 11 zit qua prijs in de middenklasse. Hoewel MOAI een stuk goedkoper is dan de gevestigde A merken, biedt MOAI toch enorm veel kwaliteit in een compleet pakket. Voor deze prijs zul je niet snel een beter en completer pakket vinden. Het combineert een kwalitatief hoogwaardig fusion board met uitstekende accessoires als een glasvezel peddel, een premium trolley tas en een US fin box met verstelbare middenvin. In deze prijsklasse hebben de alternatieven vaak minder goede accessoires, zijn ze minder belastbaar of zijn ze niet geproduceerd met fusion technologie.

Alternatieven MOAI 11

Zoals al eerder aangegeven, zijn er in de prijsklasse van de MOAI 11 weinig echt vergelijkbare alternatieven. Toch willen we je in deze MOAI 11 review graag wat alternatieve opties geven. Jobe heeft een drietal boards met nog meer kwaliteit, maar met wel ongeveer hetzelfde vaargedrag en dezelfde afmetingen. Dit zijn de Jobe Duna, de Jobe Duna Steel Blue en de Jobe Duna Teal. Deze boards zijn weliswaar duurder, maar dat prijsverschil is uit te leggen.

Deze Jobe boards hebben namelijk de eigenschappen van een high-end premium SUP board, zoals: heat bonded technology, X-stitching, een stringer aan de bovenzijde en een verstevigde rails. Hierdoor zijn deze boards zeer stevig en toch heel licht. Verder zijn ook de accessoires van Jobe van uitzonderlijke kwaliteit. Als laatste biedt Jobe standaard drie jaar garantie.

Er zijn natuurlijk goedkopere boards dan de MOAI 11, maar niet met deze specifieke vorm en vaareigenschappen. Andere opties zijn vaak ofwel een puur allround board (en dus minder snel) ofwel een puur touring board (en dus minder wendbaar).

Conclusie MOAI 11 review

In deze MOAI 11 review hebben we besproken wat er in het pakket zit van de MOAI 11 en daarna zijn we ingegaan op de sterke en zwakke punten van de MOAI 11. Alles bij elkaar opgeteld is de MOAI 11 een erg goed allround SUP board. Het is ook geen toeval dat sommige websites de MOAI 11 in 2020 hebben uitgeroepen tot beste allround SUP board. Het pakket is heel gebruiksvriendelijk, met gemakkelijk te gebruiken accessoires en een heel praktische rugzak, waar alles in past. Daarbij is vooral de lichte glasvezel peddel een groot pluspunt. Ben jij op zoek naar een sportief allround board, dat net even wat sneller is dan een puur allround board, dan is de MOAI 11 een perfecte keuze!

De auteur - Rody

Ik ben niet alleen zelf een enthousiast supper, maar ben ook een door het Watersportverbond gecertificeerd SUP instructeur. Door de jaren heen heb ik op veel verschillende sup boards mogen staan. Ik weet daarom heel goed, wat de verschillen zijn tussen boards en kan je daarom goed adviseren. Door af en toe een kort blog te schrijven hoop ik jullie te kunnen helpen om meer plezier uit het suppen te halen. Benader me vooral als je een specifiek onderwerp hebt waar je meer over zou willen weten. Nog leuker zou het zijn als je een keer een sup les bij ons komt volgen of een keer langs komt in onze showroom.

Blog auteur Watersport Meerstad

Nu in de SALE!!
MAKKELIJK BETALEN
  • payment-1
  • payment-3
  • payment-4
VERZONDEN MET
  • shipment-1