Kunnen we je
helpen? App ons!
  • Advies op maat
  • Snel leverbaar vanuit eigen voorraad
  • Verzending gratis vanaf €75

Basistechnieken van het suppen

|

Suppen is ontzettend leuk! Het is een heel toegankelijke sport en lijkt op het eerste gezicht heel simpel. Je gaat staan op een board en je gaat peddelen. Zo simpel is het echter niet.
Om het meeste plezier uit je sup avontuur te halen, zijn er een paar basistechnieken die je onder de knie moet krijgen. Dus, voordat je het water op gaat, laten we eens kijken naar de essentiële elementen van suppen.

Stap 1: De Juiste Positie op je Board

Het is belangrijk om op de juiste plek op je board te staan. Gelukkig is dit eenvoudig te bepalen: ga naar de handgreep van je sup board en plaats je voeten op schouderbreedte op dat punt. Dit geeft je een stabiele basis en zorgt ervoor dat je in evenwicht blijft terwijl je over het water glijdt. Nu ben je klaar om naar de volgende stap te gaan.

basistechnieken suppen Watersport Meerstad positie op je board

Stap 2: De Juiste Houding

Een goede houding is essentieel voor een soepele en stabiele sup-ervaring. Buig lichtjes je knieën, kijk naar de horizon en houd je rug recht. Door je knieën te buigen en je focus op de horizon te houden, verbeter je je stabiliteit en controle over het board. Voel je de spanning al stijgen? Dat betekent dat je klaar bent om verder te gaan!

basistechnieken suppen Watersport Meerstad houding

Stap 3: De Peddel - Je Beste Vriend op het Water

Nu we de “S” en de “U” van SUP hebben behandeld, is het tijd om de “P” van peddel aan te pakken. Voordat je begint, moet je ervoor zorgen dat je peddel op de juiste lengte is afgesteld. Een eenvoudige richtlijn hiervoor is om de peddel 15 cm langer te maken dan je eigen lichaamslengte. Wij stellen de peddel altijd af door de vingers van je hand te spreiden en de duim op je hoofd te plaatsen. De handgreep komt dan ter hoogte van je pink.

Plaats één hand bovenop de peddel en pak met de andere hand de schacht vast, net onder je heup. Zorg ervoor dat het peddelblad evenwijdig is aan de handgreep. Nu heb je de perfecte positie te pakken.

Controleer nog even of de knik van het peddelblad naar voren gericht is. Geweldig, je bent klaar om het water op te gaan!

basistechnieken suppen Watersport Meerstad afstellen peddel

Hoe Gebruik je de Peddel?

Hoewel we hier niet alle finesses van peddeltechniek kunnen behandelen, kunnen we je wel enkele belangrijke tips geven. Volg deze richtlijnen voor een optimale peddelervaring:

Houd je armen gestrekt: Dit helpt je om de kracht van je peddelslag over te brengen en efficiënter vooruit te komen.

Steek de peddel recht in het water (met je handen boven elkaar!): Dit zorgt ervoor dat je een stevige grip hebt, dat je krachtig kunt peddelen en dat je rechtuit supt.
Steek de peddel ver en diep in het water, haal hem langs je board terug en haal hem er weer uit ter hoogte van je hak: Deze techniek zorgt voor een efficiënte slag.

basistechnieken suppen Watersport Meerstad peddelslag

Remmen op een SUP-board

Het remmen op een sup-board is een belangrijke vaardigheid om onder de knie te krijgen. Om te remmen, steek je de peddel achter je in het water en duw je het blad naar voren. Je zult merken dat je board dan ook wat draait, waardoor je snelheid afneemt. Dit is handig wanneer je wilt vertragen of stoppen.

Nu je de basisprincipes van suppen kent, ben je klaar om het water op te gaan en de sensatie van peddelen op een sup board te ervaren. Vergeet niet om altijd veiligheid voorop te stellen en de lokale regels en voorschriften te volgen. Geniet van je avontuur!

basistechnieken suppen Watersport Meerstad remmen

Samenvatting basistechnieken van het suppen

Suppen is een geweldige watersport die toegankelijk is voor iedereen. Door de juiste positie op je board in te nemen, een goede houding aan te nemen en de juiste peddeltechnieken te gebruiken, kun je je sup-ervaring naar een hoger niveau tillen. Vergeet niet om altijd veiligheid voorop te stellen en de lokale regels te volgen. Ga het water op, geniet van de vrijheid en ontdek de schoonheid van suppen!

De auteur - Rody

Ik ben niet alleen zelf een enthousiast supper, maar ben ook een door het Watersportverbond gecertificeerd SUP instructeur. Door de jaren heen heb ik op veel verschillende sup boards mogen staan. Ik weet daarom heel goed, wat de verschillen zijn tussen boards en kan je daarom goed adviseren. Door af en toe een kort blog te schrijven hoop ik jullie te kunnen helpen om meer plezier uit het suppen te halen. Benader me vooral als je een specifiek onderwerp hebt waar je meer over zou willen weten. Nog leuker zou het zijn als je een keer een sup les bij ons komt volgen of een keer langs komt in onze showroom.

Watersport Meerstad Rody

Nu in de SALE!!
MAKKELIJK BETALEN
  • payment-1
  • payment-3
  • payment-4
VERZONDEN MET
  • shipment-1