Kunnen we je
helpen? App ons!
  • Advies op maat
  • Snel leverbaar vanuit eigen voorraad
  • Verzending gratis vanaf €75

Aqua Marina Fusion review

|

Wij vinden het belangrijk dat we precies weten wat we aanbieden. Daarom zullen wij regelmatig SUP boards uit ons assortiment testen. In deze Aqua Marina Fusion review leggen we jullie precies uit wat de sterke en zwakke punten zijn en waar het SUP board het meest geschikt voor is.

De Aqua Marina Fusion was jarenlang een populair SUP board in Nederland en ook in onze shop, maar sinds vorig jaar zien we de populariteit enorm afnemen. Aqua Marina heeft helaas een nieuwe koers ingeslagen, waarbij er meer nadruk ligt op kwantiteit in plaats van kwaliteit. Helaas hebben we daardoor vorig jaar best wat garantieclaims ontvangen voor Aqua Marina boards. Daarom hebben wij (en ook andere SUP speciaalzaken) besloten om geen nieuwe Aqua Marina boards meer in te kopen.

Inhoud Aqua Marina Fusion review

Bij deze Aqua Marina Fusion review zullen we eerst alle onderdelen van de set beschrijven. Daarna zullen we ingaan op de volgende reviewpunten: kwaliteit, stabiliteit, belastbaarheid, gebruiksvriendelijkheid, vaargedrag en prijs/kwaliteit. Vervolgens zullen we een aantal mogelijke alternatieve opties geven en tenslotte zullen we deze Aqua Marina Fusion review afsluiten met een conclusie.

Wat zit er in de doos?

Allereerst is het leuk om te vermelden, dat de set wordt geleverd in een full colour doos. Het is maar een doos zou je kunnen zeggen, maar toch doet het wel wat met je eerste ervaring. Het is nou eenmaal leuk om een mooie verpakking te zien en het maakt gelijk enthousiast. In de doos vind je:

– Aqua Marina Fusion 10’10 SUP board
– Verwisselbare middenvin
– Verstelbare aluminium peddel
– Veiligheidskoord
– Aqua Marina V1 Double action pomp
– Rugzak met rits
– Reparatiesetje

aqua marina fusion review box

Aqua Marina Fusion SUP board

Het belangrijkste van het pakket is uiteraard het SUP board zelf. De Aqua Marina Fusion sup maakt gebruik van zogeheten drop stitch light technology. Het is een single layer SUP board, dus een board gemaakt met slechts 1 laag PVC. Hierdoor is het board wel licht, maar minder stijf, stabiel en belastbaar dan een double layer board.
Aan de binnenkant zit uiteraard de dropstitch kern (1); de duizenden draden die ervoor zorgen dat het board zijn vorm behoudt als het onder druk wordt gebracht. Om het board te beschermen tegen stoten, zijn er aan de zijkanten (rails) twee pvc lagen aangebracht (3&4).

Aqua Marina Fusion review SUP constructie
Aqua Marina Fusion review kajakzitje

Op de voorkant van het Aqua Marina Fusion SUP board zijn vier D-ringen gelijmd, met daaraan elastieken om bagage te kunnen meenemen. Hier kun je bijvoorbeeld een dry bag onder meenemen, met daarin bijvoorbeeld je waardevolle spullen, je telefoon en wat eten en drinken.

Een laatste D-ring zit aan de achterkant van het board. Deze ring is bedoeld om je safety leash aan te bevestigen. Doe dit ook altijd! Dit enkelkoord zorgt ervoor dat je board altijd bij je in de buurt blijft als je in het water valt.

Net voor deze D-ring zit het met rubber gepatchte ventiel. Op de ring die om het ventiel staat, staan nog instructies over de aanbevolen luchtdruk en over de stand van het springveertje (inflate/deflate). Op de onderkant van het Aqua Marina Fusion SUP board zit een finbox systeem met een slide-in systeem.

Aqua Marina premium zip backpack

Ten opzichte van het 2020 model is de rugzak verbeterd. Waar het 2020 model van de Aqua Marina Fusion nog een soort vouwzak had, heeft het 2021 model een volwaardige rugzak met een ritssluiting. Deze rugzak is 91x43x24cm groot, ergonomisch gevormd en heeft gewatteerde schouderbanden.

Alle onderdelen passen in de tas en je kan er heel makkelijk een stuk mee lopen. Aan de binnenkant zit een vakje voor bijvoorbeeld je vin, handleiding en reparatiesetje. Bij elkaar is de rugzak van de Aqua Marina Fusion gebruiksvriendelijk. De rugzak is klein en licht en daardoor makkelijk te dragen en op te bergen.

Aqua Marina Fusion review rugzak

Aqua Marina Liquid Air V1 double action pomp

De Aqua Marina Liquid Air V1 pomp is de pomp die meegeleverd wordt met de all-around lijn van Aqua Marina, waaronder dus ook de Aqua Marina Fusion. De totale inhoud van de pomp is 4,4 liter (2,2 + 2,2) en de pomp kan boards tot 20 PSI oppompen. Dankzij de drukmeter kun je precies zien hoeveel druk er in het board zit. Het is een double action pomp, wat ten opzichte van een single action het voordeel heeft, dat pompen sneller en makkelijker gaat. Een nadeel van de pomp is, dat er helaas geen deflate functie op zit. Een deflate functie is een heel handige functie, waarmee je het laatste betje lucht uit je board kunt pompen, zodat je het board weer makkelijk kunt oprollen. Het ontbreken van die functie vinden wij een gemis.

Het eerste gedeelte gebruik je de double action functie, waarmee je zowel bij de opwaartse als neerwaartse beweging lucht in het board pompt. Wanneer het wat zwaarder wordt (tussen 5 en 8 PSI gemiddeld) haal je het dopje eruit en ga je over op single action. Dan pomp je alleen nog lucht in je board bij de neerwaartse beweging. Mocht je dit toch te zwaar vinden of duurt het je te lang, dan kun je overwegen een elektrische pomp aan te schaffen.

Aqua Marina Fusion review double action pomp

Aqua Marina Sports III peddel

De Aqua Marina Sports III peddel is de standaard peddel van Aqua Marina en dus ook de peddel die wordt meegeleverd bij de Aqua Marina Fusion. De peddel is verstelbaar van 175cm tot 220cm en daarmee geschikt voor mensen met een lichaamslengte tussen de 1,60m en 2,05m. Kortom; geschikt voor zowel kleine als grote suppers.

De schacht van de peddel is gemaakt van 1,2 mm dik aluminium en heeft een diameter van 29mm. Het peddelblad is gemaakt van polypropyleen versterkt met glasvezel. De peddel bestaat uit drie delen en is na uit elkaar halen heel makkelijk mee te nemen in de rugzak. Als laatste is nog goed om te vermelden dat de T-bar handgreep bovenop de peddel een fijne grip heeft.

Omdat de peddel van aluminium is, is die relatief zwaar. Wil je graag een lichtere peddel, dan zou je die er los bij kunnen aanschaffen of je zou aan een merk als MOAI of Jobe kunnen denken, waar in vrijwel alle pakketten ofwel een glasvezel ofwel en carbon peddel wordt meegeleverd.

Aqua Marina sports III peddel

Slide-in center fin

De vin van de Aqua Marina Fusion is heel makkelijk te plaatsen middels een slide-in systeem en vervolgens te borgen met een borgpinnetje. De vin is gemaakt van verstevigd nylon en is ongeveer 22x18cm groot.

Als laatste heeft het Aqua Marina Fusion pakket nog een Safety leash, een reparatiesetje en een handleiding.

Aqua Marina Fusion review fin

Aqua Marina Fusion reviewpunten

Nu we de inhoud van het pakket hebben besproken, gaan we in deze Aqua Marina Fusion review nu over tot het bespreken van de reviewpunten. Achtereenvolgens bespreken we kwaliteit, belastbaarheid, stabiliteit, gebruiksvriendelijkheid, vaargedrag en prijs/kwaliteit.

Kwaliteit

De kwaliteit van het Aqua Marina Fusion board is goed te noemen voor deze prijsklasse. Naden, rails en deckpad zijn over het algemeen goed gelijmd en de afwerking is netjes. De drop stitch light technologie met slechts 1 laag pvc (single layer) zorgt ervoor dat het board wel licht is, maar niet heel stevig. Single layer boards gaan normaal gesproken ook minder lang mee dan double layer boards. Helaas hebben we vorig jaar een aantal garantieclaims gehad (bijvoorbeeld lekkende naad, getordeerd board etc), waaruit wij denken op te maken dat het productieproces tegenwoordig helaas minder zorgvuldig is dan in het verleden.

Aqua Marina Fusion

belastbaarheid

Ten opzichte van het 2020 model is de Aqua Marina Fusion 2021 langer, breder en dikker. Daardoor heeft het 2021 model van de Fusion ook meer volume en draagvermogen dan zijn voorganger. 150kg in 2021 ten opzichte van 130kg in 2020.

Dit klinkt indrukwekkend, maar onze ervaring is, dat Aqua Marina enorm overdrijft met deze belastbaarheid. Het praktische drijfvermogen is veel minder dan de genoemde 150kg. Bij een gewicht boven de 100kg adviseren wij daarom een groter board of een board van betere kwaliteit, zoals de MOAI 10’6.

Gebruiksvriendelijkheid

De gebruiksvriendelijkheid van het Aqua Marina Fusion pakket is prima. Het board is heel licht, makkelijk te dragen en in het water ook makkelijk te sturen. De SUP peddel is makkelijk te stellen, de leash is makkelijk om te doen en de pomp is makkelijk te gebruiken.

Als laatste is de tas erg praktisch. Alles past erin en bij elkaar heb je toch nog een licht en makkelijk te dragen pakket. Bij elkaar krijg je een complete set, met alles daarin wat je nodig hebt om met de Aqua Marina Fusion het water op te kunnen.

Aqua Marina Fusion rugzak

Vaargedrag

Zoals al eerder aangegeven in deze Aqua Marina Fusion review is de stabiliteit van het board goed. Er zijn wel bredere en dus stabielere boards. Die zijn echter weer zo breed, dat dat ten koste gaat van de snelheid.

De Aqua Marina Fusion is wel een allround board, maar heeft toch een iets gestroomlijnde neus en het board is vrij lang (10’10”/330cm). Hierdoor is het board voor een allround board best snel en heeft het goede tracking. Tracking houdt in, dat het board goed koers blijft houden. Hierdoor hoef je minder vaak van kant te wisselen met je peddel.

Als laatste is de wendbaarheid van het board ook prima. Je zou denken dat de wendbaarheid wat tegen zou vallen door de lengte van het board, maar dit valt mee. Toch spreekt het voor zich, dat een korter board zoals bijvoorbeeld de Aqua Marina Vapor wendbaarder is.

Bij elkaar is het vaargedrag van de Aqua Marina Fusion goed voor een board in deze prijsklasse. Het board is wendbaar, relatief snel en stabiel.

Prijs/kwaliteit

De Aqua Marina Fusion zit in de lage prijsklasse, waardoor je niet de allerbeste kwaliteit kunt verwachten. Hoewel de populariteit van het merk Aqua Martina in deze prijsklasse goed is, is dat niet per se te verklaren door een betere kwaliteit. In dezelfde prijsklasse zijn er ook andere alternatieven, die net zo goed zijn of beter, bijvoorbeeld van het merk Aquatone.

Alternatieven Aqua Marina Fusion

Als laatste willen we je in deze Aqua Marina Fusion review graag wat alternatieve opties geven. Zoals al eerder aangegeven, zijn er in de prijsklasse van de Fusion vergelijkbare of betere alternatieven. Ben je op zoek naar een board met aanzienlijk betere kwaliteit en ook een veel langere garantieperiode, maar met wel ongeveer hetzelfde vaargedrag en dezelfde afmetingen? Dan zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan een MOAI 10’6 of een MOAI 11’.

Deze boards zijn weliswaar wat duurder, maar dat prijsverschil is heel makkelijk uit te leggen. De MOAI 10’6 en MOAI 11′ boards zijn namelijk gemaakt van twee gelamineerde lagen pvc (zogeheten fusion technologie) in plaats van twee gelijmde lagen pvc. Deze technologie zorgt voor een veel stijver, stabieler en duurzamer board dat langer meegaat.

Daarnaast zijn de accessoires van de MOAI SUP boards ook veel beter. De tas is steviger en heeft wieltjes. Daarnaast is de MOAI peddel gemaakt van glasvezel en daardoor een stuk lichter. Verder is de MOAI pomp ook beter, met bijvoorbeeld een deflate functie. Als laatste geeft MOAI 3 jaar garantie en Aqua Marina slechts 1 jaar.

Bij elkaar een behoorlijk aantal pluspunten ten opzichte van de Aqua Marina Fusion en daarmee dus ook een verklaring voor het prijsverschil.

Conclusie Aqua Marina Fusion review

In deze Aqua Marina Fusion review hebben we uitgelegd wat de sterke en zwakke punten zijn van het pakket. Het board is gebruiksvriendelijk, veelzijdig en geschikt voor zowel recreatief gebruik als voor tochtjes. De Aqua Marina Fusion zit in de lage prijsklasse, waardoor je niet de allerbeste kwaliteit kunt verwachten. In de prijsklasse van de Fusion zijn er ook vergelijkbare of betere alternatieven. De Aqua Marina Fusion is stabiel, relatief snel en daarnaast toch wendbaar. Al met al een leuk instapmodel, maar qua vaargedrag en kwaliteit niet te vergelijken met bijvoorbeeld een board als de MOAI 10’6.

De auteur - Rody

Ik ben niet alleen zelf een enthousiast supper, maar ben ook een door het Watersportverbond gecertificeerd SUP instructeur. Door de jaren heen heb ik op veel verschillende sup boards mogen staan. Ik weet daarom heel goed, wat de verschillen zijn tussen boards en kan je daarom goed adviseren. Door af en toe een kort blog te schrijven hoop ik jullie te kunnen helpen om meer plezier uit het suppen te halen. Benader me vooral als je een specifiek onderwerp hebt waar je meer over zou willen weten. Nog leuker zou het zijn als je een keer een sup les bij ons komt volgen of een keer langs komt in onze showroom.

Watersport Meerstad Rody

Nu in de SALE!!
MAKKELIJK BETALEN
  • payment-1
  • payment-3
  • payment-4
VERZONDEN MET
  • shipment-1