Ik ben niet alleen zelf een enthousiast supper, maar ben ook een door het Watersportverbond gecertificeerd SUP instructeur. Door de jaren heen heb ik op veel verschillende sup boards mogen staan. Ik weet daarom heel goed, wat de verschillen zijn tussen boards en kan je daarom goed adviseren. Door af en toe een kort blog te schrijven hoop ik jullie te kunnen helpen om meer plezier uit het suppen te halen. Benader me vooral als je een specifiek onderwerp hebt waar je meer over zou willen weten. Nog leuker zou het zijn als je een keer een sup les bij ons komt volgen of een keer langs komt in onze showroom.
-
Advies op maat
-
Snel leverbaar vanuit eigen voorraad
-
Verzending gratis vanaf €75
MOAI 10’6 vs MOAI 11
We krijgen vaak vragen over verschillen tussen bepaalde SUP boards. Daarom zullen we regelmatig blogs schrijven waarin we SUP boards met elkaar vergelijken. In deze MOAI 10’6 vs MOAI 11’ blog zullen we de MOAI 10’6 vergelijken met de MOAI 11’. Na het lezen van deze blog zal het je duidelijk zijn wat de verschillen tussen deze boards zijn. Daardoor kun je ook beter bepalen wanneer je moet kiezen voor welk SUP board.
Vergelijking MOAI 10’6 vs MOAI 11’
De populariteit van de MOAI 10’6 is groter dan de populariteit van de MOAI 11’, maar is de MOAI 10’6 ook beter dan de MOAI 11’? Die vraag gaan we beantwoorden in dit blog. We zullen bij deze vergelijking kijken naar de volgende aspecten: kwaliteit, stabiliteit, belastbaarheid, gebruiksvriendelijkheid, vaargedrag, prijs/kwaliteit en kajakoptie. Na de vergelijking worden nog wat alternatieven behandeld en vervolgens wordt afgesloten met een conclusie.
Kwaliteit MOAI 10'6 vs MOAI 11'
Over de kwaliteit van beide boards kunnen we heel kort zijn. Zowel de MOAI 10’6 als de MOAI 11’maken onderdeel uit van de Classic lijn van MOAI. Beide boards worden dus geproduceerd in dezelfde fabriek en met dezelfde kwaliteitseisen. Daardoor is de kwaliteit van de boards exact gelijk. De naden, rails en deckpad van beide boards zijn gewoon prima gelijmd en de afwerking is zoals je mag verwachten voor een board in deze prijscategorie. MOAI geeft ook niet voor niets maar liefst drie jaar garantie.
Beide boards maken gebruik van een double layer (dubbellaags) fusion constructie. Dat is een technologie, waarbij twee pvc lagen worden gelamineerd tot een zeer stevige constructie. Deze twee gelamineerde lagen pvc zorgen ervoor dat het board stijf is, maar toch heel licht. Fusion technologie wordt gezien als de beste kwaliteit die je kunt krijgen. Het is zowel stijver dan enkellaags pvc als dubbellaags gelijmd pvc.
De kwaliteit van de accessoires is ook erg goed. De MOAI double action pomp is heel betrouwbaar en degelijk en heeft ook een deflate functie. Hiermee kun je alle lucht uit je board pompen, zodat je het makkelijk kunt oprollen. De MOAI trolley backpack is stevig en gemaakt van kwalitatief hoogwaardig materiaal. Verder weegt de MOAI glasvezel peddel slechts 820 gram en daarmee is de peddel veel lichter dan een standaard aluminium peddel. Hierdoor worden je schouders minder belast en raak je minder snel vermoeid.
Belastbaarheid MOAI 10'6 vs MOAI 11'
De MOAI 10’6 heeft een draagvermogen van 130kg en dat is indrukwekkend voor een sup board met deze afmetingen. Bij sommige andere merken is de gegeven belastbaarheid nog wel eens een theoretisch draagvermogen en niet het praktische draagvermogen. Bij MOAI is dat niet het geval. Je kunt dus ook nog echt met goed fatsoen suppen bij de genoemde belasting. Deze belastbaarheid biedt dus ook de mogelijkheid om een hond of kind mee te nemen op het board. Omdat de MOAI 11’ net iets groter is dan de MOAI 10’6, is het draagvermogen van dit board zelfs nog iets groter, namelijk 150kg.
Stabiliteit MOAI 10'6 vs MOAI 11'
Dankzij de breedte van de MOAI 10’6 (81cm) en het grote volume (260L) is het board stabiel te noemen. De MOAI 10’6 is ook een echt all-round board. Een all-round board heeft een stompe neus en is vaak breder dan een touring board en daardoor stabieler. Vooral voor beginners is het fijn als een board stabiel is, zodat je meer kan focussen op het suppen in plaats van op balans zoeken. Daarom is de MOAI 10’6 bij uitstek een geschikt board voor beginners.
Hoewel de meeste suppers de MOAI 11′ ook stabiel vinden, zijn er stabielere opties. De MOAI 11 is 76cm breed en daarmee 5cm smaller dan de allround MOAI 10’6. Het board is daardoor ook iets minder stabiel. Ben je beginner en is stabiliteit voor jou het allerbelangrijkst, dan ligt het voor de hand eerder voor de MOAI 10’6 te kiezen. Bedenk daarbij wel, dat een breder allround board wel meer stabiliteit biedt, maar dat die door de extra breedte ook minder snel is.
Gebruiksvriendelijkheid MOAI 10'6 vs MOAI 11'
Zowel de MOAI 10’6 als de MOAI 11’ zijn heel gebruiksvriendelijk. De boards zijn in het water makkelijk te sturen door hun afmetingen en gewicht en daarnaast makkelijk te dragen. Daarnaast is de MOAI glasvezel peddel heel licht en makkelijk te stellen. Verder is de pomp makkelijk te gebruiken en van goede kwaliteit. Als laatste is de tas een groot pluspunt. Het is een heel ruime en stevige tas waar alles in past. Bovendien is de tas makkelijk te dragen op je rug of te rollen dankzij de wieltjes aan de onderkant.
Vaargedrag MOAI 10'6 vs MOAI 11'
De grootste verschillen bij de MOAI 10’6 vs MOAI 11’ zitten in het vaargedrag. Hoewel de verschillen in afmetingen verwaarloosbaar lijken, is er wel degelijk een merkbaar verschil in vaargedrag. Bij het vaargedrag van SUP boards zijn er een paar algemene basisprincipes:
– Hoe breder het SUP board, hoe stabieler
– Hoe langer het SUP board, hoe beter de glide
De eerdergenoemde stabiliteit van de MOAI 10’6 is één van de pluspunten van het board. De MOAI 11’ is wat smaller en daardoor iets minder stabiel dan de MOAI 10’6. Vooral voor beginners is het erg fijn als een SUP board stabiliteit biedt. Het is namelijk makkelijker om het suppen onder de knie te krijgen als het board stabiel is.
Door de typerende all-round vorm van het board is de MOAI 10’6 ook heel wendbaar. Dit is een pluspunt bij recreatief gebruik op meertjes en in grachten, waarbij je graag makkelijk wilt kunnen draaien. Qua wendbaarheid zit de MOAI 11′ tussen een allround en touring board in. De MOAI 10’6 zal daardoor iets wendbaarder zijn, maar dat verschil zal voor een beginner waarschijnlijk niet eens merkbaar zijn.
Omdat de MOAI 10’6 een puur all-round board is, blinkt het board niet uit in snelheid en tracking. Daar is een all-round board ook niet voor bedoeld. De naam zegt het al; het board is heel veelzijdig en kan gebruikt worden in heel veel situaties. Dat maakt de MOAI 10’6 interessant voor beginners die het suppen nog willen ontdekken. Ben je op zoek naar een board dat vooral snelheid en koersvastheid biedt, dan ligt het voor de hand om een touring board te kiezen. Je zou dan bijvoorbeeld kunnen denken aan de MOAI 12’6, maar ook een tussenmodel als de MOAI 11’ is al een stuk sneller en sportiever dan de MOAI 10’6.
De MOAI 11 zit qua vorm tussen een allround en een touring board in. Je zou kunnen zeggen dat het board “best of both worlds” heeft. Het board heeft een gestroomlijndere vorm dan een standaard all-round SUP board en is daardoor sneller en koersvaster, maar de neus is weer minder spits dan bij een puur touring SUP board. Hierdoor heeft de MOAI 11′ de perfecte balans tussen snelheid en stabiliteit. Dit maakt de MOAI 11′ ideaal voor de enthousiaste beginners, die net wat meer snelheid zoeken.
Prijs/kwaliteit
De MOAI 10’6 en MOAI 11’ zitten qua prijs in de middenklasse. MOAI is een stuk goedkoper dan de gevestigde A merken, maar biedt toch enorm veel kwaliteit in een compleet pakket. Voor de prijs van de MOAI 10’6 en de MOAI 11’zijn er weinig vergelijkbare alternatieven die net zo goed zijn en net zo compleet. Alternatieven in deze prijsklasse hebben vaak ofwel minder goede accessoires, zijn minder belastbaar of maken geen gebruik van fusion technologie. Omdat de MOAI 11’ net wat groter is dan de MOAI 10’6, is dit board ook iets duurder.
Kajakoptie
Op het deckpad van de MOAI 10’6 zitten vier D-ringen, waaraan een MOAI kajakzitje kan worden bevestigd, zodat je de sup kan ombouwen tot kajak. Dit biedt dus de mogelijkheid om het staand peddelen af te wisselen met zittend peddelen. Daarvoor is dan nog wel een MOAI kajakpeddel nodig. De classic MOAI 11’ heeft deze D-ringen niet en kan dus niet worden omgebouwd tot kajak. Voor sommige mensen is deze optie een reden om voor de MOAI 10’6 te kiezen. De nieuwe MOAI 11’ modellen die in 2024 geïntroduceerd zijn, hebben echter ook D- ringen. De MOAI 11’ Midnight en de MOAI 11’ Ocean kunnen dus ook tot kajak worden omgebouwd.
Alternatieven
Als laatste willen we je in deze MOAI 10’6 review graag wat alternatieve opties geven. Zoals al eerder aangegeven, zijn er in deze prijsklasse eigenlijk geen vergelijkbare alternatieven. Als je echter op zoek bent naar een board met nog meer kwaliteit, maar met wel nagenoeg hetzelfde vaargedrag en dezelfde afmetingen, dan zou je als alternatief voor de MOAI 10’6 en de MOAI 11’ kunnen denken aan de nieuwe MOAI 10’6 kleurvarianten die in 2024 zijn geïntroduceerd:
Deze boards zijn weliswaar iets duurder, maar dat prijsverschil is verklaarbaar door de andere constructiewijze. Deze modellen zijn namelijk gemaakt met woven dropstitch technologie. Dankzij deze innovatieve technologie zijn de SUP boards nog stijver en stabieler dan je gewend bent. Bovendien is er door de gekruiste draden minder materiaal van gelijke afmetingen nodig en dat maakt het milieuvriendelijker. Een laatste voordeel is, dat dankzij de woven dropstitches de MOAI 10’6 varianten slechts 7kg wegen en de MOAI 11’ varianten slechts 7,3kg.
Conclusie MOAI 10'6 vs MOAI 11'
In dit blog hebben we de we de eigenschappen van de MOAI 10’6 en de MOAI 11’ naast elkaar gezet en vergeleken. De kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid en prijs/kwaliteit van beide boards is exact hetzelfde. Omdat de afmetingen enigszins verschillen (320x81x15 bij de MOAI 10’6 en 335x76x15 bij de MOAI 11), zit er ook een klein verschil tussen belastbaarheid, stabiliteit en vaargedrag. De MOAI 10’6 is iets stabieler en wendbaarder. De MOAI 11 is sneller, koersvaster en belastbaarder.
Concluderend kan gezegd worden dat beide boards bijzonder goede all-round board zijn. Het is ook niet voor niets dat zowel de MOAI 10’6 als de MOAI 11’ wel eens zijn uitgeroepen tot beste allround boards. Een keuze tussen de twee boards zal afhangen van de wensen voor wat betreft vaargedrag. Hecht je vooral waarde aan stabiliteit, dan is de MOAI 10’6 een betere keuze. Zoek je een sportiever board met net wat meer snelheid, dan ligt een keuze voor de MOAI 11’ voor de hand.