Kunnen we je
helpen? App ons!
  • Advies op maat
  • Snel leverbaar vanuit eigen voorraad
  • Verzending gratis vanaf €75

Welke lengte SUP board?

|

Suppen is ontzettend populaird en het kiezen van de juiste SUP board lengte is essentieel voor een goede ervaring. Of je nu een beginner bent of een gevorderde peddelaar, de juiste lengte van je SUP board kan een groot verschil maken in je prestaties en plezier op het water. In dit blog leggen we uit welke lengte SUP board het beste bij je past.

Waarom is de Lengte van een SUP Board belangrijk?

De lengte van een SUP board beïnvloedt verschillende aspecten van je SUP ervaring, waaronder stabiliteit, snelheid, wendbaarheid en draagvermogen. Hier zijn enkele factoren om te overwegen:

Stabiliteit: Kortere boards zijn meestal stabieler, vooral in rust. Dit is ideaal voor beginners.

Snelheid: Langere boards glijden beter en sneller over het water, wat ze perfect maakt voor races en lange tochten.

Wendbaarheid: Kortere boards zijn wendbaarder en gemakkelijker te manoeuvreren, wat handig is in golven en voor SUP surfen.

Draagvermogen: De lengte beïnvloedt ook het volume en drijfvermogen van het board, wat belangrijk is voor het dragen van je gewicht en eventuele extra bagage.

Hoe Kies je de Juiste Lengte voor jouw SUP Board?

Het eerste wat je moet overwegen is waar je het board voor wilt gebruiken. Verschillende activiteiten vereisen verschillende soorten boards:

Recreatief peddelen: Voor rustig peddelen op meren of kalm water is een board tussen de 10 en 12 voet ideaal. Dit biedt een goede balans tussen stabiliteit en snelheid. Tenzij je langer bent dan 1,80m, dan is een board koerter dan 10’6 snel te kort. De meest gangbare maat voor beginners is een 10’6  board. De MOAI 10’6  is ook niet voor niets het meest populaire board. Vrijwel iedereen kan met dit board uit de voeten.

Racen of tochten: Als je tochten gaat maken zal je kiezen voor een touring of race board. We spreken van een touring sup board vanaf lengtemaat 11’6. Hoe langer een board, hoe koersvaster en hoe sneller. Een touring board van 12’6 lengte is dus sneller en koersvaster. Daarom kiezen de meeste mensen die tochtjes willen gaan maken gelijk voor een 12’6 touring board, zoals de Starboard Touring M Zen 12’6. Lange boards (12’6 voet of langer) zijn beter voor snelheid en efficiëntie tijdens lange afstanden.

SUP surfen: Voor surfen in de golven zijn kortere boards (8 tot 10 voet) beter omdat ze wendbaarder zijn.

Yoga: Voor SUP yoga wil je een stabiel, breder en korter board (10 tot 11 voet) om je evenwicht te behouden tijdens de oefeningen. Wederom is de MOAI 10’6 in dit geval een veelgekozen board.

Lengte van de Gebruiker

De lengte van de gebruiker is ook een belangrijke factor. Een langere persoon heeft meer stabiliteit nodig en zal meer baat hebben bij een langer board. Terwijl een korter persoon gemakkelijker met een korter board overweg kan.

Iemand van 1,80m of langer zal minstens een 10’6 board nodig hebben. Een sup board is anders te kort, waardoor je peddel veel te dicht bij de neus het water insteekt en dan is het lastiger koers houden.

Wateromstandigheden

De omgeving waarin je gaat peddelen beïnvloedt ook je keuze:

Kalm water: Op rustige meren en rivieren zijn langere boards (10 tot 12 voet) perfect voor stabiliteit en rechte lijnen.

Golven en oceaan: Voor de oceaan of golven wil je een korter en wendbaarder board (8 tot 10 voet).

Opslag en Transport

Overweeg hoe je het board gaat opslaan en transporteren. Langere boards kunnen lastig zijn om te vervoeren en op te slaan als je beperkte ruimte hebt. Opblaasbare SUP boards kunnen een goede oplossing zijn, omdat ze compact kunnen worden opgeborgen en gemakkelijk te vervoeren zijn.

Veelgestelde Vragen over de Lengte van SUP Boards

1) Kan ik een board kiezen dat buiten de aanbevolen lengte sup board valt?

Ja, dit kan, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en ervaring. Als je bijvoorbeeld een ervaren peddelaar bent, kun je misschien comfortabel een korter board gebruiken voor recreatief peddelen.

 

2) Wat is het voordeel van een opblaasbaar SUP board?

Opblaasbare SUP boards zijn gemakkelijk te vervoeren en op te bergen, wat ze ideaal maakt voor mensen met beperkte ruimte of die hun board willen meenemen op reis. Ze bieden ook een goede stabiliteit en duurzaamheid.

 

3) Hoe beïnvloedt de breedte van een SUP board de prestaties?

Naast de lengte speelt de breedte van het board ook een rol in de stabiliteit en snelheid. Brede boards (30 inch of meer) zijn stabieler en ideaal voor beginners, terwijl smalle boards sneller zijn en beter geschikt voor touring en races.

 

4) Wat is het verschil tussen allround en gespecialiseerde SUP boards?

Allround SUP boards zijn ontworpen voor veelzijdigheid en kunnen voor verschillende activiteiten worden gebruikt. Gespecialiseerde boards zijn ontworpen voor specifieke doeleinden zoals tochten maken, surfen of yoga en presteren beter in die specifieke omstandigheden.

Conclusie welke lengte sup board

Het kiezen van de juiste lengte van je SUP board is cruciaal voor een plezierige en effectieve sup ervaring. Houd rekening met je peddeldoelen, lichaamsgewicht, lengte, wateromstandigheden en praktische overwegingen zoals opslag en transport. Door deze factoren in gedachten te houden, kun je de perfecte SUP board lengte kiezen die aan al jouw behoeften voldoet.

Weet je toch nog niet helemaal zeker wat de juiste keuze is en waar je op moet letten? Heel begrijpelijk! Neem dan gewoon contact met ons op of kom langs in onze showroom en we helpen je graag om uit te vinden welke lengte SUP board bij jou past.

De auteur - Rody

Ik ben niet alleen zelf een enthousiast supper, maar ben ook een door het Watersportverbond gecertificeerd SUP instructeur. Door de jaren heen heb ik op veel verschillende sup boards mogen staan. Ik weet daarom heel goed, wat de verschillen zijn tussen boards en kan je daarom goed adviseren. Door af en toe een kort blog te schrijven hoop ik jullie te kunnen helpen om meer plezier uit het suppen te halen. Benader me vooral als je een specifiek onderwerp hebt waar je meer over zou willen weten. Nog leuker zou het zijn als je een keer een sup les bij ons komt volgen of een keer langs komt in onze showroom.

Blog auteur Watersport Meerstad

Nu in de SALE!!
MAKKELIJK BETALEN
  • payment-1
  • payment-3
  • payment-4
VERZONDEN MET
  • shipment-1