Kunnen we je
helpen? App ons!
  • Advies op maat
  • Snel leverbaar vanuit eigen voorraad
  • Verzending gratis vanaf €75

11 SUP beginnersfouten

|

Suppen is ontzettend leuk! Het is een heel toegankelijke sport en lijkt op het eerste gezicht heel simpel. Je gaat staan op een board en je gaat peddelen. Zo simpel is het echter niet. Er zijn best veel dingen waar je op moet letten om goed te kunnen suppen. In dit blog schrijf ik over de 11 meest voorkomende SUP beginnersfouten. Neem deze in je op en probeer ze uit als je de volgende keer gaat suppen. Je zult zien dat het suppen snel makkelijker wordt en dat je meer plezier gaat beleven!

#1 De peddel achterstevoren vasthouden

In het blad van de peddel zit een knik. De meeste beginners denken dat de knik naar hun toe moet, zodat je het water kan scheppen. Het tegenovergestelde is echter het geval.

Door de knik van je af te houden zal je slag veel effectiever zijn en veel minder belastend voor je armen en schouders. Dankzij de voorwaartse knik begint je slag verder vooraan, gebruik je minder kracht en kun je je slag eindigen zonder water te scheppen.

SUP beginnersfouten

#2 Je armen niet strekken bij het peddelen

De meeste beginners houden hun armen niet recht als ze hun slag beginnen, met als gevolg dat alle kracht uit hun armen moet komen in plaats van uit hun core. Hierdoor word je erg snel moe.

In plaats van met je onderste armen te trekken aan je peddel, moet je juist met je hele lichaam duwen tegen je bovenste arm. Hierdoor gaat de onderste arm automatisch naar achteren. Als je deze techniek goed beheerst, wordt het echt een full body work-out en kun je veel langer suppen.

#3 Niet je volledige peddelblad gebruiken voor je slag

Veel beginners gebruiken niet het volledige peddelblad bij hun slag en aaien het water. Hierdoor is je slag veel minder effectief en maak je veel minder snelheid. Daarnaast ben je ook minder stabiel dan wanneer je je volledige blad zou gebruiken.

#4 Het peddelblad niet ver genoeg insteken

Je peddelslag is het meest effectief als je je blad zo ver mogelijk vooruit het water insteekt om je slag te beginnen. Hierdoor verplaats je het meeste water en maak je beter snelheid.

#5 De schacht op de verkeerde plek vasthouden

Het zal voor niemand een verrassing zijn, dat je met één hand de handgreep van je peddelblad vasthoudt. Bij veel beginners zie je echter, dat de tweede hand regelmatig op de verkeerde plek wordt geplaatst.

Als je je hand te hoog plaatst, zal je peddel moeilijk te controleren zijn. Als je je hand te laag plaatst, zal je lichaam te ver voorover buigen bij elke slag.

Zet je peddel rechtop naast je lichaam en ga vanuit je heup recht naar voren met je onderarm om de schacht te pakken. Als je nu je peddel boven je hoofd houdt, zul je zien dat je armen een hoek van 90 graden maken. Dan heb je de juiste positie gevonden.

(Tip: plak een stukje tape op de schacht, zodat je voortaan gelijk ziet wat jouw handpositie is)

#6 Je peddelslag te ver doorvoeren

Als je je peddelslag te ver doorvoert tot achter je voeten, zul je zien dat je water gaat scheppen. Dat kost energie en zal er ook voor zorgen dat je je koers verliest en dat je dus vaker van kant moet wisselen met je peddel.

Zorg ervoor dat je je peddelblad ter hoogte van je hak weer uit het water haalt. Dan zul je zien dat je geen water schept en dat je blad heel mooi door het water snijdt. Hierdoor behoudt je je snelheid.

#7 De peddel niet recht insteken

Dit is één van de meest voorkomende SUP beginnersfouten. Als je je peddel niet recht het water insteekt, zul je zien dat je gaat zigzaggen. Om je peddel recht het water in te krijgen zul je je bovenste hand dus naast je board moeten plaatsen, in lijn met je onderste hand.

Let er dus gewoon op dat beide handen boven elkaar geplaatst zijn als je peddelt. Als je bovenste hand gewoon nog boven je board zit tijdens een peddelslag, zal je peddel nooit loodrecht het water in gaan en zul je niet goed koers houden.

#8 Niet goed in het midden van het board staan

Als je te ver naar voren staat, komt je achterkant mogelijk wat omhoog en daardoor ook je vin(nen). Hierdoor wordt je board minder koersvast en minder wendbaar. Als je te ver naar achteren staat, wordt je board minder stabiel, juist heel wendbaar en daardoor ook minder koersvast.

Het is dus echt heel belangrijk dat je goed in het midden van je board gaat staan. Het midden van je board herken je aan de positie van de draaggreep. Dat gedeelte van je SUP board noemen we de sweet spot.

#9 Niet naar de horizon kijken

De meeste beginners hebben de neiging om naar hun voeten of naar het board te gaan kijken om te zien of ze goed peddelen. Hierdoor zul je juist minder balans hebben. Het helpt enorm door naar de horizon te blijven kijken. Oefen dat en je zult zien dat je balans veel beter wordt.

#10 De knieën niet lichtjes buigen

Bij het suppen is het belangrijk om je knieën lichtjes te buigen. Je zul daardoor spanning brengen op je beenspieren en dat helpt je om balans te houden. Daarnaast zorg je er op die manier voor dat je zwaartepunt ietsje lager ligt en ook dat draagt bij aan een betere balans.

#11 Geen safety leash gebruiken

Deze fout heeft weliswaar niets te maken met techniek, maar vinden we wel heel belangrijk om te vermelden. De safety leash wordt niet voor niks meegeleverd. Wees niet zo eigenwijs om te denken dat je ‘m niet nodig hebt. De leash zorgt er voor dat je board altijd bij je in de buurt blijft als je in het water valt en dat kan gewoon je redding zijn in bepaalde situaties. Doe dus altijd je leash om!

Conclusie SUP beginnersfouten

In dit blog schreef ik over de 11 meest voorkomende SUP beginnersfouten. Een goede peddelslag lijkt misschien heel simpel, maar je zult merken dat de kleinste details een enorm verschil kunnen maken.

Soms denken beginners dat ze een ander board nodig hebben, omdat ze bijvoorbeeld ervaren dat ze moeilijk koers kunnen houden of moeilijk snelheid kunnen maken.

Ons advies is dan altijd om eerst wat lessen te gaan volgen bij een gecertificeerd SUP instructeur, waarbij er ook aandacht zal zijn voor de SUP beginnersfouten. Zowel Muriel als ikzelf zijn door het Watersportverbond gecertificeerd om SUP les te geven. Dit geeft jou de zekerheid, dat je op een professionele en veilige manier les krijgt.

Lijkt je dat wat? Geef je dan op en ga snel een keer met ons mee het Woldmeer op in Meerstad! Je zult dan zien dat je peddelslag veel effectiever wordt en dat je veel meer gaat genieten van het suppen. Tijdens zo’n les kun je er ook achter komen welk type sup board het beste bij jou past, maar je zou ook alvast onze SUP board aankoopgids kunnen lezen om een eerste schifting te maken.

De auteur - Rody

Ik ben niet alleen zelf een enthousiast supper, maar ben ook een door het Watersportverbond gecertificeerd SUP instructeur. Door de jaren heen heb ik op veel verschillende sup boards mogen staan. Ik weet daarom heel goed, wat de verschillen zijn tussen boards en kan je daarom goed adviseren. Door af en toe een kort blog te schrijven hoop ik jullie te kunnen helpen om meer plezier uit het suppen te halen. Benader me vooral als je een specifiek onderwerp hebt waar je meer over zou willen weten. Nog leuker zou het zijn als je een keer een sup les bij ons komt volgen of een keer langs komt in onze showroom.

Blog auteur Watersport Meerstad

Nu in de SALE!!
MAKKELIJK BETALEN
  • payment-1
  • payment-3
  • payment-4
VERZONDEN MET
  • shipment-1