Kunnen we je
helpen? App ons!
  • Advies op maat
  • Snel leverbaar vanuit eigen voorraad
  • Verzending gratis vanaf €75

7 misvattingen over suppen

|

De populariteit van suppen is de afgelopen jaren enorm toegenomen en daardoor ook de informatie die online te vinden is.

Helaas is die informatie niet altijd juist en zijn er ook vele misvattingen te vinden. In dit blog ontkrachten we 7 misvattingen over suppen.

1) Suppen is moeilijk

Met een goede instructie en goede materialen hoeft suppen helemaal niet moeilijk te zijn. Integendeel; suppen is juist een heel toegankelijke sport en vrijwel iedereen kan het leren. Uiteraard is het wel makkelijker als je sportief bent en een goede balans hebt.

Zowel Rody als Muriel zijn door het Watersportverbond gecertificeerd om SUP les te geven. Dit geeft jou de zekerheid, dat je op een professionele en veilige manier les krijgt. Lijkt je dat wat? Neem dan een kijkje op onze SUP les pagina en ga snel een keer met ons mee het Woldmeer op in Meerstad!

SUP lessenreeks

2) Hoe groter het board, hoe stabieler

Dit is zeker niet altijd zo. Uiteraard moet je board voldoende volume hebben om je te kunnen dragen en bij onvoldoende volume zal het board ook minder stabiel zijn.

Een board kan echter ook te groot voor je zijn. Iemand van 50kg zal een 12 foot board zoals de Aqua Marina Monster met een volume van 380L waarschijnlijk niet stabiel vinden, omdat dat board voor diegene te hoog in het water ligt vanwege het grote draagvermogen.

Je board moet uiteraard niet te diep liggen, maar dus ook niet te hoog. Als je een laag lichaamsgewicht combineert met een board met een groot volume, ligt dat board mogelijk te hoog in het water. Dat is juist niet stabiel en je bent ook gevoeliger voor wind.

Qua afmetingen zorgt vooral de breedte van het board voor stabiliteit. Hoe breder het board, hoe stabieler.

3) Je sup board moet 15cm dik zijn

Dit is absoluut onjuist. Deze misvatting is rond gaan zingen op online fora door slechte ervaringen met goedkope boards van 10cm dik. De combinatie van slechte kwaliteit van het materiaal, een enkele laag pvc, te weinig volume en die 10cm dikte zorgde echter voor die slechte ervaring.

Er zijn meerdere goede merken in de sup markt die boards aanbieden met een dikte van 12cm. Zolang dat gecombineerd wordt met materialen van goede kwaliteit en zolang het totale volume van dat board past bij jouw gewicht is dat prima. De Jobe Leona 10’6 is een voorbeeld van een uitstekend sup board van 12cm dik. Dankzij de kwaliteit van de materialen en manier van produceren kan dit board toch tot 120kg dragen.

In sommige gevallen is een dikte van 12cm zelfs beter dan een board van 15cm. Bij misvatting 2 hebben we uitgelegd dat een board ook te veel volume kan hebben. Voor sommige mensen is een board van 12cm dus juist een goed idee.

4) Je moet een dubbellaags board hebben

Online wordt wel eens beweerd dat een enkellaags board doorbuigt. Dat kun je zo niet stellen en is dus onjuist. Een enkele laag pvc gecombineerd met slechte kwaliteit, een te laag volume en/of een te hoog lichaamsgewicht kan logischerwijs wel zorgen voor doorbuigen.

In dat geval is het echter niet domweg die enkele laag pvc die de oorzaak van het doorbuigen is. Zolang een enkellaags board is gemaakt met goede kwaliteit pvc en zolang die enkele laag pvc voldoende dik is en het board goed in elkaar is gezet, kan het zelfs voordelen hebben ten opzichte van dubbellaags pvc.

Een enkellaags board is namelijk lichter dan een dubbellaags board. Daarom zie je ook dat sommige merken bewust enkellaags boards produceren. Soms wordt dan bij die boards een extra laag pvc aangebracht op de zijkanten (rails) en/of over de lengte van het board (een stringer) om het board extra stijfheid mee te geven.

5) Suppen is saai

Dit is misschien niet echt een misvatting, maar in ieder geval een mening waar wij ons absoluut niet in kunnen vinden. Het wordt wel eens geschreven door fans van andere watersporten zoals windsurfen of kitesurfen.

Suppen is misschien minder dynamisch en minder spannend, maar je kan het zo actief maken als je zelf wil. Daarnaast is de fysieke inspanning, het genieten van de natuur en het telkens weer ontdekken van nieuwe plekken toch onmogelijk saai te noemen.

Aztron Meteor 14' SUP board op zee

6) Opblaasbare sup boards zijn minder goed dan hardboards

Hardboards zijn niet beter, hardboards zijn alleen anders en hebben dus andere voor- en nadelen. Afhankelijk van jouw beoogd gebruik, opbergmogelijkheden, locatie waar je wil/kan suppen en ook budget kun je bepalen wat bij je past.

Veel mensen kiezen voor opblaasbare sup boards omdat die heel praktisch zijn. Een opblaasbaar sup board is gemakkelijk op te vouwen en op te bergen in een rugzak en daardoor ook heel makkelijk mee te nemen op vakantie. Verder zijn de boards heel licht, maar toch robuust. Ook niet onbelangrijk; ze zijn een stuk goedkoper dan hardboards.

7) Een peddel is maar een peddel

Peddels zijn er in verschillende materialen, lengtes, vormen en gewichten. Hoe serieuzer je bent met suppen, hoe belangrijker het wordt om voor jou de meest geschikte peddel te vinden.

Het is dan belangrijk dat je een peddel vindt met het juiste gewicht en stijfheid en met de juiste lengte en bladgrootte. Dan zal je peddelslag het meest efficiënt zijn.

Neem een kijkje bij onze sup peddels om te zien of er wat voor je bij zit.

Aquatone Advant Carbon Peddel blad in water

Conclusie

Online zijn er veel misvattingen over suppen te vinden. In dit blog hebben we er aan aantal ontkracht. Ons advies is om kritisch te zijn met wat je leest en om advies te vragen als je twijfelt. Neem contact met ons op als je graag met ons wil overleggen!

De auteur - Rody

Ik ben niet alleen zelf een enthousiast supper, maar ben ook een door het Watersportverbond gecertificeerd SUP instructeur. Door de jaren heen heb ik op veel verschillende sup boards mogen staan. Ik weet daarom heel goed, wat de verschillen zijn tussen boards en kan je daarom goed adviseren. Door af en toe een kort blog te schrijven hoop ik jullie te kunnen helpen om meer plezier uit het suppen te halen. Benader me vooral als je een specifiek onderwerp hebt waar je meer over zou willen weten. Nog leuker zou het zijn als je een keer een sup les bij ons komt volgen of een keer langs komt in onze showroom.

Blog auteur Watersport Meerstad

Nu in de SALE!!
MAKKELIJK BETALEN
  • payment-1
  • payment-3
  • payment-4
VERZONDEN MET
  • shipment-1