Kunnen we je
helpen? App ons!
  • Advies op maat
  • Snel leverbaar vanuit eigen voorraad
  • Verzending gratis vanaf €75

MOAI Ultralight Edition SUP boards

|

We krijgen regelmatig vragen over verschillen tussen diverse SUP boards. Om hier duidelijkheid in te verschaffen, schrijven we regelmatig vergelijkende blogs. In dit blog richten we ons op de Ultralight Edition lijn van MOAI. Deze lijn bestaat uit de MOAI 10’6 Blue, MOAI 10’6 Coral, MOAI 11’ Midnight, MOAI 11’6 Ultralight Edition en de MOAI 12’6 Ultralight Edition. Na het lezen van dit blog zul je een goed beeld hebben van de kenmerken van deze boards. Hierdoor zul je de verschillen tussen de boards kennen. Daardoor kun je ook beter bepalen welk SUP-board het beste bij jou past.

MOAI Ultralight Edition SUP boards

De MOAI Ultralight Edition collectie bestaat uit vijf indrukwekkende SUP boards: MOAI 10’6 Blue, MOAI 10’6 Coral, MOAI 11’ Midnight, MOAI 11’6 Ultralight Edition en de MOAI 12’6 Ultralight Edition. Elk board is zorgvuldig ontworpen met specifieke eigenschappen. Hierdoor zijn ze geschikt voor verschillende doeleinden en niveaus van ervaring. Laten we dieper ingaan op de innovatieve kenmerken van deze boards.

In dit blog behandel ik de volgende aspecten: kwaliteit, stabiliteit, belastbaarheid, gebruiksvriendelijkheid, vaargedrag, prijs/kwaliteit en kajakoptie. Na de vergelijking worden een aantal alternatieven behandeld. Tenslotte wordt dit blog afgesloten met een conclusie.

Kwaliteit

De kwaliteit van de MOAI Ultralight Edition boards is uitstekend. Alle boards worden vervaardigd volgens dezelfde hoge kwaliteitsnormen in dezelfde fabriek. De naden, rails en deckpads zijn nauwkeurig gelijmd, en de algehele afwerking is zoals je mag verwachten in deze prijscategorie. MOAI staat bekend om zelden voorkomende garantieclaims en biedt niet voor niets maar liefst drie jaar garantie.

De Ultralight Edition boards maken gebruik van de geavanceerde double-layer (dubbellaags) fusion constructie. Deze technologie combineert twee PVC-lagen tot een zeer stevige constructie, waardoor de boards zowel stijf als licht zijn. De Fusion technologie staat bekend als de hoogste kwaliteit voor SUP-boards, en het overtreft zowel enkellaags PVC als dubbellaags gelijmd PVC in stijfheid.

De MOAI Ultralight Edition boards zijn tevens vervaardigd met de woven dropstitch technologie, waarbij de draden aan de binnenkant van het board elkaar kruisen. Dit resulteert in een stijver en stabieler board met minder materiaal van gelijke afmetingen, wat bovendien milieuvriendelijker is.

Dankzij de Woven Dropstitch technologie zijn de MOAI Ultralight Edition boards opmerkelijk licht. Zo weegt de MOAI 10’6 Blue slechts 7 kg, terwijl de MOAI 12’6 Ultralight Edition met een volume van 350L slechts 8,9 kg weegt. Dit is werkelijk uitzonderlijk!

Belastbaarheid

De MOAI 10’6 Blue en de MOAI 10’6 Coral hebben net als de classic MOAI 10’6 een draagvermogen van 130kg. Dat is indrukwekkend voor een sup board met deze afmetingen. Bij sommige andere merken is de gegeven belastbaarheid nog wel eens een theoretisch draagvermogen en niet het praktische draagvermogen. Bij MOAI is dat niet het geval. Je kunt dus ook nog echt met goed fatsoen suppen bij de genoemde belasting.

De MOAI 11’ Midnight, iets groter dan de MOAI 10’6 Ultralight modellen, heeft een draagvermogen van 150 kg. De belastbaarheid van de MOAI 11’6 Ultralight en de MOAI 12’6 Ultralight is respectievelijk 160 kg en 170 kg. Dankzij de indrukwekkende belastbaarheid van elk board heb je ook de mogelijkheid om een hond of kind mee te nemen op het board.

Stabiliteit

Dankzij de breedte van de MOAI 10’6 Coral en de MOAI 10’6 Blue (81cm) en het grote volume (260L) zijn deze boards stabiel te noemen. Het zijn ook echte all-round boards. Een all-round board heeft een stompe neus en is vaak breder dan een touring board en daardoor stabieler. Vooral voor beginners is het fijn als een board stabiel is. Daardoor kun je namelijk meer focussen op het suppen in plaats van op balans zoeken. Daarom zijn deze boards bij uitstek geschikt board voor beginners.

De MOAI 11’6 Ultralight (78cm) en MOAI 12’6 Ultralight (81cm) zijn echter dankzij hun breedte, gecombineerd met hun totale volume ook heel stabiel. Vaak denken mensen dat een touring board voor gevorderden is, maar dat is zeker niet het geval. Zodra een touring board heel smal wordt, zal de stabiliteit minder worden en dan zijn ze minder geschikt voor beginners. Maar touring boards met een breedte van 78 cm en 82cm bieden echt een prima stabiliteit. Daarnaast zijn touring boards sneller en ook snelheid biedt stabiliteit.

Hoewel de meeste suppers de MOAI 11’ Midnight ook stabiel zullen vinden, zijn er stabielere opties. De MOAI 11’ Midnight is namelijk 76cm breed en daarmee 5cm smaller dan de allround 10’6 Ultralight modellen. Het board is daardoor ook iets minder stabiel. Ben je beginner en is stabiliteit voor jou het allerbelangrijkst? Dan is het verstandiger om voor de MOAI 10”6 Ultralight modellen te kiezen of voor een MOAI 11’6 of MOAI 12’6 Ultralight. Bedenk daarbij wel, dat een breder allround board weliswaar meer stabiliteit biedt, maar dat die door de extra breedte ook minder snel is.

Gebruiksvriendelijkheid

Alle MOAI boards zijn buitengewoon gebruiksvriendelijk. Dankzij hun lichte gewicht zijn de boards eenvoudig te dragen. In het water zijn ze gemakkelijk te sturen vanwege hun afmetingen en gewicht. De MOAI glasvezel en carbon peddel is licht, eenvoudig verstelbaar en handig op te bergen in de rugzak. De double action pomp is van goede kwaliteit en eenvoudig in gebruik. De luxe trolley tas is ruim en stevig, met wieltjes aan de onderkant voor eenvoudig transport.

Vaargedrag

De grootste verschillen tussen de MOAI Ultralight Edition boards zitten in het vaargedrag. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de verschillende vormen en afmetingen. Hoewel de verschillen in afmetingen misschien klein lijken, is er wel degelijk een merkbaar verschil in de vaareigenschappen. Bij het vaargedrag van SUP boards zijn er een paar algemene basisprincipes:

– Hoe breder het SUP board, hoe stabieler.

– Hoe langer het SUP board, hoe beter de glide.

– Hoe smaller het SUP board, hoe sneller.

– Hoe breder de tail, hoe stabieler het SUP board.

De eerdergenoemde stabiliteit van de MOAI 10’6 Blue en MOAI 10’6 Coral is één van de pluspunten van deze MOAI Ultralicht modellen. Omdat de MOAI 11’6 Ultralicht en MOAI 12’6 Ultralight ook een goede breedte hebben, gecombineerd met een groot totaal volume, zijn deze boards ook heel stabiel. De MOAI 11’ Midnight is wat smaller en daardoor iets minder stabiel dan de andere Ultralight modellen. Vooral voor beginners is het erg fijn als een SUP board stabiliteit biedt. Het is namelijk makkelijker om het suppen onder de knie te krijgen als het board stabiel is.

Door de typerende all-round vorm van het board zijn de MOAI 10’6 Blue of de MOAI 10’6 Coral ook heel wendbaar. Dit is een pluspunt bij recreatief gebruik op meertjes en in grachten, waarbij je graag makkelijk wilt kunnen draaien. Qua wendbaarheid zit de MOAI 11’ Midnight tussen een allround en touring board in. De MOAI 10’6 Ultralight modellen zijn iets wendbaarder, maar dat verschil zal voor een beginner waarschijnlijk niet eens merkbaar zijn. De MOAI 11’6 en MOAI 12’6 Ultralight zijn minder wendbaar. Dat is ook heel logisch, omdat het touring boards zijn. Die zijn juist zo ontworpen om zo goed mogelijk rechtuit te suppen.

Omdat de MOAI 10’6 Blue en de MOAI 10’6 Coral pure all-round boards zijn, blinken deze MOAI Ultralight modellen niet uit in snelheid en tracking. Daar is een all-round board ook niet voor bedoeld. De naam zegt het al: het board is heel veelzijdig en kan gebruikt worden in heel veel situaties. Daardoor zijn deze boards interessant voor beginners die het suppen nog willen ontdekken.

Ben je op zoek naar een board dat vooral snelheid en koersvastheid biedt, dan ligt het voor de hand om een touring board te kiezen. De MOAI 11’6 Ultralight of MOAI 12’6 Ultralight zijn dan dus een uitstekende keuze, maar ook een tussenmodel als de MOAI 11’ Midnight is al een stuk sneller en sportiever.

De MOAI 11’ Midnight zit qua vorm tussen een allround en een touring board in. Je zou kunnen zeggen dat het board “best of both worlds” heeft. De MOAI 11’ Midnight heeft een gestroomlijndere vorm dan een standaard all-round SUP board. Daardoor is dit board sneller en koersvaster. De neus is echter minder spits dan bij een puur touring SUP board. De MOAI 11′ Midnight is ideaal voor de enthousiaste beginner, die net wat meer snelheid zoekt.

Prijs/kwaliteit

De MOAI Ultralight SUP-boards bevinden zich in de middenklasse wat betreft prijs. MOAI biedt aanzienlijke kwaliteit tegen een lagere prijs dan de gevestigde A-merken. Voor de prijs van de MOAI Ultralight modellen zijn er nauwelijks vergelijkbare alternatieven die dezelfde kwaliteit en compleetheid bieden. Andere opties in dezelfde prijsklasse hebben vaak minder hoogwaardige accessoires, zijn minder belastbaar of maken geen gebruik van fusion en woven dropstitch technologie.

Kajakoptie

Een opvallend verschil tussen de classic MOAI 10’6 en MOAI 11’ is de mogelijkheid om een kajakzitje te bevestigen. Bij de MOAI Ultralight SUP-boards is dit anders. De MOAI 11’ Midnight heeft D-ringen op het EVA deckpad, waaraan een MOAI kajakzitje kan worden bevestigd. Combineer dit met een MOAI kajakpeddel en je kunt afwisselen tussen staand peddelen en zittend peddelen.

Alternatieven

Als laatste willen we je in dit blog over de MOAI Ultralight Edition SUP boards graag wat alternatieve opties geven. Zoals al eerder aangegeven, zijn er in deze prijsklasse eigenlijk geen vergelijkbare alternatieven. Als je echter niet enthousiast bent over de designs van de MOAI Ultralight Edition lijn, maar wel de andere eigenschappen waardeert, overweeg dan de MOAI Beach Vibes modellen als alternatief.

In 2024 heeft MOAI onderstaande MOAI Beach Vibes modellen geïntroduceerd:

MOAI 10’6 Dawn

MOAI 10’6 Sand

MOAI 11’ Ocean

Blog MOAI Beach Vibes SUP boards lijn

Conclusie MOAI Ultralight Edition collectie

In dit blog hebben we de we de eigenschappen van de MOAI 10’6 Blue, MOAI 10’6 Coral, MOAI 11’ Midnight, MOAI 11’6 Ultralight en MOAI 12’6 Ultralight naast elkaar gezet en vergeleken. Hoewel de kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid en prijs/kwaliteit van beide boards identiek zijn, variëren de afmetingen en daarmee belastbaarheid, stabiliteit en vaargedrag. De MOAI 10’6 Blue en Coral zijn mooi stabiel en wendbaar. Daarentegen zijn de MOAI 11 Midnight en de MOAI 11’6 Ultralight en MOAI 12’6 Ultralight sneller, koersvaster en belastbaarder. Van die drie boards bieden de touring boards het meeste stabiliteit.

Concluderend kan gezegd worden dat de Ultralicht Edition boards bijzonder goede sup boards zijn. Een keuze tussen de boards zal afhangen van de wensen voor wat betreft vaargedrag.

Hecht je vooral waarde aan stabiliteit en wendbaarheid, dan ligt het voor de hand om te kiezen voor de MOAI 10’6 Blue of de MOAI 10’6 Coral. Zoek je een sportiever board met meer snelheid en koersvastheid, dan ligt een keuze voor de MOAI 11’ Ocean, MOAI 11’6 Ultralight of MOAI 12’6 Ultralight voor de hand.

MOAI Ultralight Edition SUP boards vergelijking
MOAI Ultralight Edition SUP boards
De auteur - Rody

Ik ben niet alleen zelf een enthousiast supper, maar ben ook een door het Watersportverbond gecertificeerd SUP instructeur. Door de jaren heen heb ik op veel verschillende sup boards mogen staan. Ik weet daarom heel goed, wat de verschillen zijn tussen boards en kan je daarom goed adviseren. Door af en toe een kort blog te schrijven hoop ik jullie te kunnen helpen om meer plezier uit het suppen te halen. Benader me vooral als je een specifiek onderwerp hebt waar je meer over zou willen weten. Nog leuker zou het zijn als je een keer een sup les bij ons komt volgen of een keer langs komt in onze showroom.

Blog auteur Watersport Meerstad

Nu in de SALE!!
MAKKELIJK BETALEN
  • payment-1
  • payment-3
  • payment-4
VERZONDEN MET
  • shipment-1