Kunnen we je
helpen? App ons!
  • Advies op maat
  • Snel leverbaar vanuit eigen voorraad
  • Verzending gratis vanaf €75

MOAI Beach Vibes SUP boards

|

We krijgen vaak vragen over verschillen tussen bepaalde SUP boards. Daarom zullen we regelmatig blogs schrijven waarin we SUP boards met elkaar vergelijken. In dit blog bespreken we de prachtige nieuwe Beach Vibes lijn van MOAI. Deze in 2024 geïntroduceerde lijn bestaat uit de MOAI 10’6 Dawn, MOAI 10’6 Sand en de MOAI 11’ Ocean. Na het lezen van dit blog zal het je duidelijk zijn wat de eigenschappen van deze nieuwe boards zijn. Hierdoor zul je de verschillen tussen de boards kennen. Daardoor kun je ook beter bepalen wanneer je moet kiezen voor welk SUP board.

Blog MOAI Beach Vibes SUP boards lijn

De nieuwe Beach Vibes lijn bestaat uit drie indrukwekkende SUP boards: de MOAI 10’6 Sand, de MOAI 10’6 Dawn, en de MOAI 11′ Ocean. Elk board is ontworpen met specifieke kenmerken en eigenschappen. Hierdoor zijn ze geschikt voor verschillende doeleinden en niveaus van ervaring. Laten we dieper ingaan op wat deze innovatieve boards te bieden hebben.

De populariteit van de MOAI 10’6 is groter dan de populariteit van de MOAI 11’, maar wat zijn de verschillen eigenlijk tussen de MOAI 10’6 en de MOAI 11’? Die vraag hebben we beantwoord in ons blog MOAI 10’6 vs MOAI 11. Net als in dat blog zullen we in dit blog kijken naar de volgende aspecten: kwaliteit, stabiliteit, belastbaarheid, gebruiksvriendelijkheid, vaargedrag, prijs/kwaliteit en kajakoptie.

Na de vergelijking worden een aantal alternatieven behandeld. Tenslotte wordt dit blog afgesloten met een conclusie.

Kwaliteit

De kwaliteit van de MOAI Beach Vibes is ontzettend goed. Alle drie de boards worden geproduceerd in dezelfde fabriek en met dezelfde kwaliteitseisen. De naden, rails en deckpad van beide boards zijn gewoon prima gelijmd. Daarnaast is de afwerking zoals je mag verwachten voor een board in deze prijscategorie. MOAI geeft ook niet voor niets maar liefst drie jaar garantie.

Bij de MOAI 10’6 Sand, de MOAI 10’6 Dawn en de MOAI 11′ Ocean is gebruik gemaakt van een zogeheten double layer (dubbellaags) fusion constructie. Dat is een technologie, waarbij twee pvc lagen worden gelamineerd tot een zeer stevige constructie. Deze twee gelamineerde lagen pvc zorgen ervoor dat de boards stijf zijn, maar toch heel licht. Fusion technologie wordt gezien als de beste kwaliteit die je kunt krijgen. Het is zowel stijver dan enkellaags pvc en dubbellaags gelijmd pvc.

De MOAI Beach Vibes modellen zijn gemaakt met woven dropstitch technologie. Dankzij deze innovatieve technologie zijn de boards nog stijver en stabieler dan je gewend bent. Bovendien is er door de gekruiste draden minder materiaal van gelijke afmetingen nodig en dat maakt het milieuvriendelijker.

Dankzij de Woven Dropstich technologie zijn de MOAI Beach Vibes boards ook ontzettend licht! De MOAI 10’6 Sand en de MOAI 10’6 Dawn hebben een volume van 260L en de MOAI 11’ Ocean een volume van 280L. Toch wegen de boards maar 7kg respectievelijk 7,3kg. Dit is echt uitzonderlijk!

Belastbaarheid

De MOAI 10’6 Sand en de MOAI 10’6 Dawn hebben net als de classic MOAI 10’6 een draagvermogen van 130kg. Dat is indrukwekkend voor een sup board met deze afmetingen. Bij sommige andere merken is de gegeven belastbaarheid nog wel eens een theoretisch draagvermogen en niet het praktische draagvermogen. Bij MOAI is dat niet het geval. Je kunt dus ook nog echt met goed fatsoen suppen bij de genoemde belasting.

Dankzij deze indrukwekkende belastbaarheid kun je ook een hond of kind meenemen op het board. De MOAI 11’ Ocean is net iets groter dan de MOAI 10’6 Beach Vibes modellen. Daardoor is het draagvermogen van dit board zelfs nog iets groter, namelijk 150kg.

Stabiliteit

Dankzij de breedte van de MOAI 10’6 Sand en de MOAI 10’6 Dawn (81cm) en het grote volume (260L) zijn deze boards stabiel te noemen. Het zijn ook echte all-round boards. Een all-round board heeft een stompe neus en is vaak breder dan een touring board en daardoor stabieler. Vooral voor beginners is het fijn als een board stabiel is. Daardoor kun je namelijk meer focussen op het suppen in plaats van op balans zoeken. Daarom zijn deze boards bij uitstek geschikt board voor beginners.

Hoewel de meeste suppers de MOAI 11’ Ocean stabiel zullen vinden, zijn er stabielere opties. De MOAI 11’ Ocean Beach Vibes is namelijk 76cm breed en daarmee 5cm smaller dan de allround 10’6 Beach Vibes modellen. Het board is daardoor ook iets minder stabiel. Ben je beginner en is stabiliteit voor jou het allerbelangrijkst? Dan is het verstandiger om voor de MOAI 10’6 Sand of de MOAI 10’6 Dawn te kiezen. Bedenk daarbij wel, dat een breder allround board weliswaar meer stabiliteit biedt, maar dat die door de extra breedte ook minder snel is.

Gebruiksvriendelijkheid

Alle MOAI boards zijn heel gebruiksvriendelijk. De boards zijn in het water makkelijk te sturen door hun afmetingen en gewicht en daarnaast makkelijk te dragen. De MOAI glasvezel peddel is heel licht, makkelijk te stellen en ook weer op te bergen in de rugzak. Verder is de double action pomp makkelijk te gebruiken en van goede kwaliteit. Als laatste is de luxe trolley tas een enorm pluspunt. Het is een heel ruime en stevige tas waar alles in past. Bovendien is de tas heel makkelijk te dragen op je rug of te rollen dankzij de wieltjes aan de onderkant.

Vaargedrag

De grootste verschillen tussen enerzijds de MOAI 10’6 Sand en de MOAI 10’6 Dawn en anderzijds de MOAI 11’ Ocean zitten in het vaargedrag. Hoewel de verschillen in afmetingen verwaarloosbaar lijken, is er wel degelijk een verschil in de vaareigenschappen. Bij het vaargedrag van SUP boards zijn er een paar algemene basisprincipes:

– Hoe breder het SUP board, hoe stabieler.

– Hoe langer het SUP board, hoe beter de glide.

De eerdergenoemde stabiliteit van de MOAI 10’6 Sand of de MOAI 10’6 Dawn is één van de pluspunten van deze MOAI Beach Vibes modellen. De MOAI 11’ Ocean is wat smaller en daardoor iets minder stabiel dan de MOAI 10’6 modellen. Vooral voor beginners is het erg fijn als een SUP board stabiliteit biedt. Het is namelijk makkelijker om het suppen onder de knie te krijgen als het board stabiel is.

Door de typerende all-round vorm van het board zijn de MOAI 10’6 Sand of de MOAI 10’6 Dawn ook heel wendbaar. Dit is een pluspunt bij recreatief gebruik op meertjes en in grachten, waarbij je graag makkelijk wilt kunnen draaien. Qua wendbaarheid zit de MOAI 11’ Ocean tussen een allround en touring board in. De MOAI 10’6 Beach Vibes modellen zijn iets wendbaarder, maar dat verschil zal voor een beginner waarschijnlijk niet eens merkbaar zijn.

Omdat de MOAI 10’6 Sand en de MOAI 10’6 Dawn pure all-round boards zijn, blinken deze MOAI Beach Vibes modellen niet uit in snelheid en tracking. Daar is een all-round board ook niet voor bedoeld. De naam zegt het al: het board is heel veelzijdig en kan gebruikt worden in heel veel situaties. Dat maakt de MOAI 10’6 Sand en de MOAI 10’6 Dawn interessant voor beginners die het suppen nog willen ontdekken.

Ben je op zoek naar een board dat vooral snelheid en koersvastheid biedt, dan ligt het voor de hand om een touring board te kiezen. Je zou dan bijvoorbeeld kunnen denken aan de MOAI 12’6 of de MOAI 12’6 Ultralight, maar ook een tussenmodel als de MOAI 11’ Ocean is al een stuk sneller en sportiever.

mOAI 12'6 vs MOAi 12'6 Ultralight Edition SUP board

De MOAI 11’ Ocean zit qua vorm tussen een allround en een touring board in. Je zou kunnen zeggen dat het board “best of both worlds” heeft. De MOAI 11’ Ocean heeft een gestroomlijndere vorm dan een standaard all-round SUP board. Daardoor is dit boards sneller en koersvaster. De neus is echter minder spits dan bij een puur touring SUP board. Hierdoor heeft de MOAI 11′ Ocean Beach Vibes de perfecte balans tussen snelheid en stabiliteit. Dit maakt de MOAI 11′ Ocean ideaal voor de enthousiaste beginners, die net wat meer snelheid zoeken.

Prijs/kwaliteit

De MOAI Beach Vibes sup boards zitten qua prijs in de middenklasse. MOAI is een stuk goedkoper dan de gevestigde A-merken, maar biedt toch enorm veel kwaliteit in een compleet pakket. Voor de prijs van de MOAI Beach Vibes modellen zijn er vrijwel geen vergelijkbare alternatieven die net zo goed zijn en net zo compleet.

Alternatieven in deze prijsklasse hebben vaak ofwel minder goede accessoires, zijn minder belastbaar of maken geen gebruik van fusion en woven dropstitch technologie. Omdat de MOAI 11’ Ocean net wat groter is dan de MOAI 10’6 Sand en de MOAI 10’6 Dawn, is dit board ook iets duurder.

Kajakoptie

Een van de verschillen tussen de classic MOAI 10’6 en de classic MOAI 11’ is, dat de MOAI 11’ geen mogelijkheid heeft om er een kajakzitje op te bevestigen. Dat is bij de MOAI Beach Vibes SUP boards anders. Alle Beach Vibes modellen hebben D-ringen op het deckpad, waar een MOAI kajakzitje op kan worden bevestigd. Combineer dat met een MOAI kajakpeddel en je hebt de mogelijkheid om het staan af te wisselen met zittend peddelen.

Alternatieven

Als laatste willen we je in dit blog over de MOAI Beach Vibes SUP boards graag wat alternatieve opties geven. Zoals al eerder aangegeven, zijn er in deze prijsklasse eigenlijk geen vergelijkbare alternatieven. Als je echter niet heel enthousiast bent over de designs van de MOAI Beach Vibes lijn, maar wel over de andere eigenschappen, dan zou je als alternatief kunnen denken aan de MOAI Ultralight modellen.

In 2024 heeft MOAI onderstaande MOAI 10’6 Ultralight en MOAI 11’ Ultralight modellen geïntroduceerd:

MOAI 10’6 Blue

MOAI 10’6 Coral

MOAI 11’ Midnight

MOAI Ultralight Edition SUP boards

Conclusie MOAI Beach Vibes SUP boards lijn

In dit blog hebben we de we de eigenschappen van de MOAI 10’6 Sand, MOAI 10’6 Dawn en de MOAI 11’ Ocean naast elkaar gezet en vergeleken. De kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid en prijs/kwaliteit van beide boards is exact hetzelfde. De afmetingen (320x81x15 bij de MOAI 10’6 Sand en de MOAI 10’6 Dawn en 335x76x15 bij de MOAI 11’ Ocean) verschillen enigszins. Daardoor zit er ook een klein verschil tussen belastbaarheid, stabiliteit en vaargedrag. De MOAI 10’6 Beach Vibes modellen zijn iets stabieler en wendbaarder. Daarentegen is de MOAI 11 Ocean sneller, koersvaster en belastbaarder.

Concluderend kan gezegd worden dat beide boards bijzonder goede all-round board zijn. Het is ook niet voor niets dat de classis MOAI 10’6 en MOAI 11’ wel eens zijn uitgeroepen tot beste allround boards. Een keuze tussen de twee boards zal afhangen van de wensen voor wat betreft vaargedrag.

Hecht je vooral waarde aan stabiliteit, dan ligt het voor de hand om te kiezen voor de MOAI 10’6 Dawn of de MOAI 10’6 Sand. Zoek je een sportiever board met net wat meer snelheid, dan ligt een keuze voor de MOAI 11’ Ocean voor de hand.

MOAI Beach Vibes SUP boards vergelijking
Blog MOAI Beach Vibes SUP boards lijn
De auteur - Rody

Ik ben niet alleen zelf een enthousiast supper, maar ben ook een door het Watersportverbond gecertificeerd SUP instructeur. Door de jaren heen heb ik op veel verschillende sup boards mogen staan. Ik weet daarom heel goed, wat de verschillen zijn tussen boards en kan je daarom goed adviseren. Door af en toe een kort blog te schrijven hoop ik jullie te kunnen helpen om meer plezier uit het suppen te halen. Benader me vooral als je een specifiek onderwerp hebt waar je meer over zou willen weten. Nog leuker zou het zijn als je een keer een sup les bij ons komt volgen of een keer langs komt in onze showroom.

Blog auteur Watersport Meerstad

Nu in de SALE!!
MAKKELIJK BETALEN
  • payment-1
  • payment-3
  • payment-4
VERZONDEN MET
  • shipment-1