Kunnen we je
helpen? App ons!
  • Advies op maat
  • Snel leverbaar vanuit eigen voorraad
  • Verzending gratis vanaf €75

Jobe Duna review

|

Wij vinden het belangrijk dat we precies weten wat we aanbieden. Daarom zullen wij regelmatig SUP boards uit ons assortiment testen. In deze Jobe Duna review leggen we jullie precies uit wat de sterke en zwakke punten zijn en waar het SUP board het meest geschikt voor is. De Jobe Duna is veruit het meest populaire board van Jobe en daarom hebben wij dit board als eerste getest.

Inhoud Jobe Duna review

We hebben bij deze Jobe Duna review gekeken naar verschillende aspecten; kwaliteit, stabiliteit, belastbaarheid, gebruiksvriendelijkheid, vaargedrag en prijs/kwaliteit. We zullen eerst alle onderdelen van de set beschrijven. Daarna zullen we ingaan op bovenstaande reviewpunten. Vervolgens zullen we een aantal mogelijke alternatieve opties geven en tenslotte zullen we deze Jobe Duna review afsluiten met een conclusie.

Jobe Duna review

Wat zit er in het pakket?

Allereerst is het leuk om te vermelden dat de set wordt geleverd in een doos met daarin een full colour doos. Het is maar een doos zou je kunnen zeggen, maar toch doet het wel wat met je eerste ervaring. Het is nou eenmaal leuk om een mooie verpakking te zien en het maakt gelijk enthousiast. Daarnaast geeft het aan dat Jobe niet bezuinigd op het uiterlijk.

Jobe Duna SUP board

Veruit het belangrijkste van de set is uiteraard het SUP board zelf. De Jobe Duna heeft niet alleen een heel aansprekend design. Het board is ook nog eens ongekend stijf en tegelijkertijd erg licht. De Jobe Duna behoort tot de lichtste, sterkste en stijfste SUP boards in de markt en daar zijn een aantal verklaringen voor.

Allereerst maakt de Jobe Duna gebruik van zogeheten heat bonded technologie. Dit komt neer op fusion technologie, waarbij de twee lagen pvc worden samengeperst (gefuseerd). Deze heat bonded technologie zorgt voor een ongekend stijf board. Er wordt ook geen lijm gebruikt, waardoor het board lichter is.

Ten tweede is op zowel de boven- als onderzijde een stringer aangebracht. Dit is een extra pvc strook die over de gehele lengte van het board is geplaatst, waardoor het board nog stijver wordt.

Ten derde zit aan de binnenkant van het board de Jobe X-stitching constructie. Bij deze constructie zijn de draden in een X-patroon geplaatst om nog meer stijfheid te creëren en nog eens 1 kg gewicht te besparen.

Jobe Duna review sup board

Tenslotte kan het board worden opgepompt tot maar liefst 20PSI, waar veel andere merken maar tot 15PSI gaan. Deze extra druk draagt ook weer bij aan extra stijfheid.

Op de rails is een extra laag pvc aangebracht ter bescherming tegen stoten. Uniek voor de Jobe boards is, dat de bagage elastieken aan voor- en achterzijde zijn geïntegreerd met de rails. Dit zorgt voor een heel strakke look, maar heeft ook een functionele meerwaarde. Ook de handgrepen op de voor- en achterkant van het board zijn geïntegreerd met de rails.

Bovenop het Jobe Duna board is het EVA deckpad gelijmd. Het deckpad zorgt voor comfort en grip. Het achterste gedeelte van het deckpad heeft een andere structuur, dat extra grip biedt. Wanneer je kortere bochten wilt kunnen maken, kun je naar achteren stappen op je board. Om je een referentiepunt te geven hiervoor, zitten er op de Jobe Duna vier horizontale oranje strepen. Hierdoor kun je met een snelle blik bepalen of je goed gepositioneerd bent voor het korte bochtenwerk.

Net achter het deckpad zit een D-ring voor je safety leash. Doe deze altijd om! Deze safety leash zorgt ervoor dat je board altijd bij je in de buurt blijft als je in het water valt. Op de onderkant van het Jobe Duna SUP board zit een EZ lock finbox. Met dit systeem klik je heel makkelijk je vin vast. Dit is sneller, gemakkelijker en de vin zit beter vast.

Jobe Duna review

Jobe SUP rugzak

De Jobe SUP rugzak is gemaakt van pvc en daardoor volledig waterdicht. Hiermee onderscheidt de rugzak zich ten opzichte van andere merken. Omdat de tas volledig waterdicht is kan die ook als dry bag gebruikt worden, wat echt een toevoeging is. Het geeft je de mogelijkheid om bijvoorbeeld extra kleding mee te nemen en een handdoek, maar bijvoorbeeld ook eten en drinken voor als je langere tochten gaat maken.

Er is echter ook voldoende ruimte om ook je pomp en andere accessoires mee te nemen op je board . De rugzak is erg ruim, ergonomisch gevormd en heeft comfortabele, gewatteerde schouderbanden. Alle onderdelen passen in de tas en je kan er heel makkelijk een stuk mee lopen. Aan de buitenkant zit een vak voor kleine accessoires. Aan de zijkant zit een pomp- en peddelhouder. Bij elkaar is de rugzak van Jobe heel praktisch en van uitstekende kwaliteit.

Jobe double action pomp

De Jobe double action pomp kan boards oppompen tot 27 PSI. Dankzij de drukmeter kun je precies zien hoeveel druk er in het board zit. De double action pomp heeft ten opzichte van een single action pomp het voordeel, dat pompen sneller en makkelijker gaat. Het laatste gedeelte van het pompen wordt altijd wat zwaarder, maar dan kun je dus naar single action switchen.

Mocht je handmatig pompen toch te zwaar vinden of duurt het je te lang, dan kun je overwegen een elektrische pomp aan te schaffen. Let er dan wel op, dat je voor Jobe boards een pomp nodig hebt die tot 20PSI kan oppompen.

Jobe Duna review double action pomp

Jobe glasvezel peddel

De meegeleverde peddel is gemaakt van 80% glasvezel en 20% carbon en daardoor erg licht (780 gram). Dat is een groot pluspunt wanneer je van plan bent lange afstanden af te leggen. Niet alleen wordt je minder snel moe met een lichtere peddel, maar je schouder wordt ook minder belast. Daarnaast heeft de peddel een fijne stijfheid en goede flex, waarbij het blad op het einde van je slag terugbuigt en je slag daardoor een extra kick geeft. Daarnaast heeft de handgreep van de peddel van de Jobe Duna een heel fijne grip.

Jobe Duna review glasvezel peddel

De peddel is verstelbaar van 180cm tot 220cm en daarmee geschikt voor mensen met een lichaamslengte tussen de 1,65m en 2,05m. Zowel de schacht als het blad zijn gemaakt van 80% glasvezel en 20% carbon. Het peddelblad is 587cm2 groot en heeft een breedte van 20,3cm. Ten behoeve van een grotere reach en dus een effectievere peddelslag zit er een voorwaartse knik van 9° in het peddelblad.

De peddel bestaat uit drie delen en is na uit elkaar halen heel makkelijk mee te nemen aan de buitenkant de rugzak. Daarnaast zit er op de handgreep van het board nog een extra peddelhouder. Deze peddelhouder maakt het dragen van board en peddel een stuk makkelijker. Bij elkaar is de Jobe glasvezel peddel een zeer lichte en stevige peddel. Ideaal voor diegenen die net wat meer kwaliteit verlangen.

Jobe EZ lock fin

De kenmerkende Jobe EZ lock fin is ontzettend gebruiksvriendelijk; je klikt het makkelijk in en vast in de finbox. De vin is 8 inch groot en uitwisselbaar met alle Jobe Aero boards. In de set is een extra clipje meegeleverd als reserve.

Als laatste heeft het Jobe Duna pakket nog een Safety leash, een reparatiesetje en een handleiding.

Jobe Duna review

Jobe Duna reviewpunten

Nu we de inhoud van het pakket hebben besproken, gaan we in deze Jobe Duna review nu over tot het bespreken van de reviewpunten. Achtereenvolgens bespreken we kwaliteit, belastbaarheid, stabiliteit, gebruiksvriendelijkheid, vaargedrag en prijs/kwaliteit.

Kwaliteit

De kwaliteit van de Jobe Duna is echt uitzonderlijk goed. Het board is bijzonder stijf en stevig. Betere kwaliteit ga je niet snel vinden op de SUP markt. De heat bonded (fusion) fabricatie, de X-stitching constructie, de extra railtape en de dubbele stringer hebben ervoor gezorgd dat de Jobe Duna behoort tot de lichtste, sterkste en stijfste SUP boards in de markt.

Naast de kwaliteit van het materiaal is heel duidelijk te zien, dat er veel aandacht is besteed aan de details en de afwerking. De afwerking is heel erg netjes en de details van het design zijn erg mooi, maar tegelijkertijd ook praktisch.

Zoals eerder vermeld in deze Jobe Duna review zijn de accessoires ook van uitzonderlijke kwaliteit. De tas is gemaakt van kwalitatief hoogwaardig pvc en heel stevig. De peddel is van 80% glasvezel en 20% carbon en daardoor heel licht en stevig.

Jobe is overtuigd van de kwaliteit die ze leveren en daarom geven ze ook maar liefst drie jaar garantie. Dat zijn wij als een groot pluspunt ten opzichte van andere merken.

Belastbaarheid

Dankzij de kwaliteit van het board en een totaal volume van 340L is de belastbaarheid van de Jobe Duna indrukwekkend. Het board kan maar liefst 160kg dragen en is daardoor ook geschikt om samen met een kind of je hond te gaan suppen.

Stabiliteit

Dankzij de breedte het board (79cm) en het grote volume (340L) is de Jobe Duna stabiel. Stabiliteit blijft uiteraard subjectief en wat de een stabiel vindt, vind de ander weer minder stabiel. Dat hangt ook weer af van ervaring en lichaamslengte en -gewicht. Zodra een board te groot of te klein voor je is, zal dat snel ten koste gaan van de stabiliteit. Toch kan wel algemeen gesteld worden dat de Jobe Duna dankzij de breedte en het volume door de meeste mensen als stabiel wordt ervaren.

Jobe Duna review

gebruiksvriendelijkheid

De Jobe Duna is ontzettend gebruiksvriendelijk. Het board is relatief licht (9,6kg), makkelijk te dragen en in het water ook makkelijk te sturen. De Jobe glasvezel peddel is heel licht en daarnaast aan zowel het board als de tas te bevestigen met een peddelhouder. De tas is heel ruim, waardoor je alles er heel makkelijk in kwijt kan. Daarnaast is de tas ook nog eens als dry bag te gebruiken.

Vaargedrag

De Jobe Duna heeft qua vaargedrag de voordelen van zowel een allround sup boards als een touring sup board. Het board is sneller dan een allround board, maar wendbaarder dan een touring board. Dankzij de gestroomlijnde vorm en de rocker van de neus is het board geschikt voor langere afstanden, terwijl de breedte van het board zorgt voor stabiliteit.

Er zijn wel bredere en dus stabielere boards, maar die zijn dan weer zo breed, dat dat enorm ten koste gaat van de snelheid.

Door zijn gestroomlijnde vorm heb je weinig kracht nodig om snelheid te maken. Het board heeft goede tracking. Dat wil zeggen, dat het board goed koers houdt en je dus minder vaak van kant hoeft te wisselen met je peddel.

Ten opzichte van andere touring boards is de wendbaarheid echt uitstekend. Je zou denken dat de wendbaarheid wat tegen zou vallen door de lengte van het board, maar dit valt enorm mee. Toch spreekt het voor zich, dat een korter board zoals bijvoorbeeld de Jobe Yarra wendbaarder is.

Bij elkaar is het vaargedrag van de Jobe Duna erg goed. Het board is snel, stabiel en heeft goede tracking.

Prijs/kwaliteit

Hoewel de Jobe boards echt gezien worden als high-end sup boards, zitten ze wel in een lagere prijsklasse dan andere A merken. Als je kijkt naar de kwaliteit van het board en de accessoires is er gewoon bijna niet beter kwaliteit te krijgen. Veel vergelijkbare boards kosten al snel meer dan €1000. Goedkopere boards daarentegen hebben vaak minder goede accessoires of een kwalitatief minder goed board.

Alternatieven Jobe Duna

Als laatste willen we je in deze Jobe Duna review graag wat alternatieve opties geven. Zoals al eerder aangegeven, zijn er in de prijsklasse van de Duna vrijwel geen vergelijkbare alternatieven.

Het meest voor de hand liggende alternatief is de Jobe Adventure Duna. Dit board is nieuw in 2022 en is een doorontwikkeling op de Jobe Duna. De Jobe Adventure Duna heeft alle features van de Jobe Duna, maar met een ander design en met de toevoeging van een aantal innovatieve verbeteringen die je bij andere SUP boards niet ziet.

Dankzij de verbindingsgespen op de grote en verbeterde waterdichte tas en dry bag kun je deze gemakkelijk meenemen en al je spullen meenemen op je SUP avonturen. Daarnaast heeft de nieuwe Adventure Duna een innovatieve vinopstelling. Deze midden- en zijvinnen geven betere grip en zorgen voor een betere waterstroom, waardoor het board koersvaster is.

Als je echter op zoek bent naar een board met vergelijkbare kwaliteit, maar net wat sneller, dan zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan de Jobe Neva.

De Jobe Neva is een puur touring board en dus langer en smaller. Dit board is bij uitstek geschikt voor diegenen die langere tochten willen maken en gaan voor de beste kwaliteit.

Wil je liever een wendbaarder en iets stabieler board, dan zou je kunnen kiezen voor een puur allround board als de Jobe Yarra. Dit board is kwalitatief gezien gelijk, maar is iets breder en korter.

Jobe Duna review

Conclusie Jobe Duna review

In deze Jobe Duna review hebben we uitgelegd dat de Jobe Duna SUP een prachtige high-end touring SUP is van ongekende kwaliteit. Het board blinkt echt uit in stijfheid, maar ook de accessoires zijn van uitmuntende kwaliteit. Het Duna board is heel gebruiksvriendelijk, heel veelzijdig en geschikt voor zowel recreatief gebruik als voor tochtjes. Daarnaast is de belastbaarheid indrukwekkend.

De Jobe Duna is snel, stabiel en heeft goede tracking. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat de Jobe Duna het populairste board is uit de Jobe collectie. Als jij op zoek bent naar een sportief high-end sup board, dat sneller is dan een allround board, maar wendbaarder dan een touring board, dan is de Jobe Duna een perfecte keuze!

De auteur - Rody

Ik ben niet alleen zelf een enthousiast supper, maar ben ook een door het Watersportverbond gecertificeerd SUP instructeur. Door de jaren heen heb ik op veel verschillende sup boards mogen staan. Ik weet daarom heel goed, wat de verschillen zijn tussen boards en kan je daarom goed adviseren. Door af en toe een kort blog te schrijven hoop ik jullie te kunnen helpen om meer plezier uit het suppen te halen. Benader me vooral als je een specifiek onderwerp hebt waar je meer over zou willen weten. Nog leuker zou het zijn als je een keer een sup les bij ons komt volgen of een keer langs komt in onze showroom.

Blog auteur Watersport Meerstad

Nu in de SALE!!
MAKKELIJK BETALEN
  • payment-1
  • payment-3
  • payment-4
VERZONDEN MET
  • shipment-1