Kunnen we je
helpen? App ons!
  • Advies op maat
  • Snel leverbaar vanuit eigen voorraad
  • Verzending gratis vanaf €75

Aqua Marina Fusion vs Vapor

|

We krijgen vaak vragen over verschillen tussen bepaalde SUP boards. Daarom zullen we regelmatig blogs schrijven waarin we SUP boards met elkaar vergelijken. In deze Aqua Marina Fusion vs Vapor blog zullen we de Aqua Marina Fusion vergelijken met de Aqua Marina Vapor. Na het lezen van deze blog zal het je duidelijk zijn wat de verschillen tussen deze boards zijn. Daardoor kun je ook beter bepalen wanneer je moet kiezen voor welk SUP board.

Vergelijking Aqua Marina Fusion vs Vapor

De populariteit van de Aqua Marina Fusion is groter dan de populariteit van de Aqua Marina Vapor, maar is de Aqua Marina Fusion ook beter dan de Aqua Marina Vapor? Die vraag gaan we beantwoorden in deze blog. We zullen bij deze vergelijking kijken naar de volgende aspecten: kwaliteit, stabiliteit, belastbaarheid, gebruiksvriendelijkheid, vaargedrag en prijs/kwaliteit. Na de vergelijking wordt afgesloten met een conclusie.

Aqua Marina Fusion vs Vapor

Kwaliteit

Over de kwaliteit van beide boards kunnen we heel kort zijn. Zowel de Aqua Marina Fusion als de Aqua Marina Vapor maken onderdeel uit van de All-around lijn van Aqua Marina. Beide boards worden dus geproduceerd in dezelfde fabriek en met dezelfde kwaliteitseisen. De kwaliteit van de boards is dus exact gelijk. De naden, rails en deckpad van beide boards zijn gewoon prima gelijmd en de afwerking is zoals je mag verwachten voor een board in deze prijscategorie. Beide boards maken gebruik van een single layer (enkellaags) constructie en zijn daardoor heel licht. Een nadeel van deze constructie is, dat het minder stijf is en minder lang meegaat dan een double layer (dubbellaags) gelijmd board en veel minder stijf dan een double layer fusion boards als bijvoorbeeld de MOAI 10’6.

De accessoires van beide pakketten zijn identiek. Zowel de Aqua Marina Fusion als de Aqua Marina Vapor heeft de double action Liquid Air V1 pomp, de Aqua Marina Sports III peddel, een slide-in middenvin en een safety leash. Kwaliteit van de rugzak is ook gelijk, maar de grootte verschilt wel. De Aqua Marina Vapor heeft een rugzak in maat S en de Aqua Marina Fusion heeft een M. Omdat de peddel van aluminium is, is die relatief zwaar. Wil je graag een lichtere peddel, dan zou je die er los bij kunnen aanschaffen of je zou aan een merk als MOAI of Jobe kunnen denken, waar in vrijwel alle pakketten ofwel een glasvezel ofwel en carbon peddel wordt meegeleverd. Een nadeel van de pomp is, dat er geen deflate functie op zit. Met deze functie kun je het laatste beetje lucht uit je sup board pompen, zodat je die weer makkelijk op kunt rollen. Het ontbreken van de deflate functie is in onze ogen echt een minpunt.

Aqua Marina Fusion en Vapor accessoires

Belastbaarheid

Ten opzichte van 2020 zijn zowel de Aqua Marina Fusion als de Aqua Marina Vapor groter geworden.  Vooral de Vapor heeft daardoor een veel grotere belastbaarheid gekregen ten opzichte van het eerdere model. De Aqua Marina Fusion is iets langer en iets breder dan in 2020 en heeft nu een belastbaarheid van 150kg. De Aqua Marina Vapor daarentegen is niet alleen langer en breder geworden, maar ook nog eens dikker.

Voorheen was de Aqua Marina Vapor 12cm dik en daardoor vooral geschikt voor de lichtere en kleinere suppers. Nu het board 15cm dik is geworden, is de belastbaarheid vergroot naar 140kg. Daardoor is het board qua belastbaarheid nagenoeg gelijk geworden aan de Aqua Marina Fusion. Dankzij deze hogere belastbaarheid is de Aqua Marina Vapor nu ook geschikt voor een veel grotere doelgroep dan voorheen.

Onze ervaring is, dat Aqua Marina overdrijft met de belastbaarheid. We hebben gemerkt, dat het praktische drijfvermogen minder is dan de genoemde 140kg voor de Vapor en 150kg voor de Fusion. Bij een gewicht boven de 100kg raden wij een board aan met meer volume of van betere kwaliteit en daardoor dus een grotere belastbaarheid. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan de MOAI 10’6. Toch hebben beide boards met hun praktische belastbaarheid wel eventueel de mogelijkheid om een kind of hond mee te nemen.

Stabiliteit

De Aqua Marina Fusion is iets stabieler dan de Aqua Marina Vapor. Dit komt door het totale volume van het board, maar vooral omdat de Fusion iets breder is dan de Vapor; 81cm versus 79cm. Hoewel dat verschil minimaal is en ook het lengteverschil niet enorm is (15cm), is de Aqua Marina Fusion daardoor wel iets stabieler. Toch zijn beide boards stabiel te noemen en daardoor ook allebei zeer geschikt voor beginners. Zoek je meer stabiliteit, dan ligt een keuze voor een board met een dubbellaags constructie voor de hand.

Aqua Marina Fusion vs Vapor

Gebruiksvriendelijkheid

De gebruiksvriendelijkheid van zowel de Fusion als de Vapor is goed. Beide boards zijn licht en daardoor heel gemakkelijk te dragen. Daarnaast zijn beide boards makkelijk te sturen op het water. Verder is de Aqua Marina Sports III peddel makkelijk te stellen op de juiste lengte. Tevens is de safety leash makkelijk om te doen en de Liquid V1 pomp is makkelijk in gebruik.

Tenslotte is de tas gebruiksvriendelijk, met een rits, opbergvak en gewatteerde schouderbanden. Alle accessoires passen in de rugzak. Bij elkaar heb je een licht en makkelijk te dragen pakket, met alles daarin wat je nodig hebt om het water op te kunnen.

Vaargedrag

De grootste verschillen bij de Aqua Marina Fusion vs Vapor zitten in het vaargedrag. Hoewel de verschillen in afmetingen verwaarloosbaar lijken, is er wel een verschil in vaargedrag. Bij het vaargedrag van SUP boards zijn er een paar algemene basisprincipes:

– Hoe breder het SUP board, hoe stabieler;
– hoe langer het SUP board, hoe beter de glide;

Eerder hebben we al vermeld dat de Fusion 15cm langer is dan de Vapor en 2cm breder. Hieruit kun je concluderen dat de Aqua Marina Fusion iets sneller, koersvaster en iets stabieler is dan de Aqua Marina Vapor. Niet alleen de lengte van de Fusion zorgt voor die hogere snelheid en betere koersvastheid, maar ook de iets meer gestroomlijnde neus.

Hier staat tegenover dat de Vapor door de kleinere lengte iets wendbaarder is. Het is dus maar net wat je voorkeur heeft. Voor tochtjes lijkt het vanwege de snelheid en koersvastheid voor de hand te liggen om dan voor de Fusion te kiezen. Wil je wendbaar zijn voor bijvoorbeeld gebruik op zee, dan ligt een keuze voor de Vapor voor de hand.

Prijs/kwaliteit

De Aqua Marina Fusion en Vapor zitten in de lage prijsklasse, waardoor je niet de allerbeste kwaliteit kunt verwachten. Hoewel de populariteit van het merk Aqua Martina in deze prijsklasse goed is, is dat niet per se te verklaren door een betere kwaliteit. Dat lijkt vooral door goede marketing en daardoor grote naamsbekendheid te komen.

Conclusie Aqua Marina Fusion vs Vapor

In dit blog over de Aqua Marina Fusion vs Vapor hebben we de eigenschappen van beide boards naast elkaar gezet en vergeleken. De kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid en prijs/kwaliteit van beide boards is exact hetzelfde. Omdat de afmetingen enigszins verschillen (315x79x15 bij de Vapor vs 330x81x15 bij de Fusion), zit er ook een klein verschil tussen belastbaarheid, stabiliteit en vaargedrag. De Aqua Marina Fusion heeft een iets grotere belastbaarheid, is iets stabieler en is door zijn lengte wat sneller en koersvaster. De Aqua Marina Vapor daarentegen is iets wendbaarder.

Deze verschillen zijn echter niet heel groot en voor de leek misschien niet eens merkbaar. Uiteindelijk zou je daarom bij een keuze tussen één van deze boards ook een voorkeur voor design mee kunnen laten tellen. Hoe dan ook zijn beide boards geschikt voor beginners!

Verlang je een board met meer kwaliteit, wil je een langere garantieperiode of vind je het een bezwaar dat de peddel vrij zwaar is en de pomp geen deflate functie heeft? Dan is de MOAI 10’6 een heel goed alternatief. Je hebt dan een double layer fusion board, dat veel stijver en stabieler is en langer meegaat. Daarnaast krijg je daar een glasvezel peddel bij, een luxe trolley tas, een US fin, een double action pomp met deflate functie en heb je 3 jaar garantie ipv 1 jaar.

Aqua Marina Fusion vs Aqua Marina Vapor
De auteur - Rody

Ik ben niet alleen zelf een enthousiast supper, maar ben ook een door het Watersportverbond gecertificeerd SUP instructeur. Door de jaren heen heb ik op veel verschillende sup boards mogen staan. Ik weet daarom heel goed, wat de verschillen zijn tussen boards en kan je daarom goed adviseren. Door af en toe een kort blog te schrijven hoop ik jullie te kunnen helpen om meer plezier uit het suppen te halen. Benader me vooral als je een specifiek onderwerp hebt waar je meer over zou willen weten. Nog leuker zou het zijn als je een keer een sup les bij ons komt volgen of een keer langs komt in onze showroom.

Watersport Meerstad Rody

Nu in de SALE!!
MAKKELIJK BETALEN
  • payment-1
  • payment-3
  • payment-4
VERZONDEN MET
  • shipment-1