Kunnen we je
helpen? App ons!
  • Advies op maat
  • Snel leverbaar vanuit eigen voorraad
  • Verzending gratis vanaf €75

Aqua Marina Fusion vs Vapor

|

We krijgen vaak vragen over verschillen tussen bepaalde SUP boards. Daarom zullen we regelmatig blogs schrijven waarin we SUP boards met elkaar vergelijken. In deze Aqua Marina Fusion vs Vapor blog zullen we de Aqua Marina Fusion vergelijken met de Aqua Marina Vapor. Na het lezen van deze blog zal het je duidelijk zijn wat de verschillen tussen deze boards zijn. Daardoor kun je ook beter bepalen wanneer je moet kiezen voor welk SUP board.

Vergelijking Aqua Marina Fusion vs Vapor

De populariteit van de Aqua Marina Fusion is vele malen groter dan de populariteit van de Aqua Marina Vapor, maar is de Aqua Marina Fusion ook beter dan de Aqua Marina Vapor? Die vraag gaan we beantwoorden in deze blog. We zullen bij deze vergelijking kijken naar de volgende aspecten: kwaliteit, stabiliteit, belastbaarheid, gebruiksvriendelijkheid, vaargedrag en prijs/kwaliteit. Na de vergelijking wordt afgesloten met een conclusie.

Aqua Marina Fusion vs Vapor

Kwaliteit

Over de kwaliteit van beide boards kunnen we heel kort zijn. Zowel de Aqua Marina Fusion als de Aqua Marina Vapor maken onderdeel uit van de All-around lijn van Aqua Marina. Beide boards worden dus geproduceerd in dezelfde fabriek en met dezelfde kwaliteitseisen. De kwaliteit van de boards is dus exact gelijk. De naden, rails en deckpad van beide boards zijn gewoon prima gelijmd en de afwerking is zorgvuldig en met oog voor details. Beide boards maken gebruik van de drop stitch light technologie van Aqua Marina. Daardoor is zowel het Fusion board als het Vapor board stijf en robuust, maar tegelijkertijd toch nog heel licht.

De accessoires van beide pakketten zijn identiek. Zowel de Aqua Marina Fusion als de Aqua Marina Vapor heeft de double action Liquid Air V1 pomp, de Aqua Marina Sports III peddel, een slide-in middenvin en een safety leash. Kwaliteit van de rugzak is ook gelijk, maar de grootte verschilt wel. De Aqua Marina Vapor heeft een premium zip backpack in maat S en de Aqua Marina Fusion heeft een M.

Aqua Marina Fusion en Vapor accessoires

Belastbaarheid

Ten opzichte van 2020 zijn zowel de Aqua Marina Fusion als de Aqua Marina Vapor groter geworden.  Vooral de Vapor heeft daardoor een veel grotere belastbaarheid gekregen ten opzichte van het eerdere model. De Aqua Marina Fusion is iets langer en iets breder dan in 2020 en heeft nu een belastbaarheid van 150kg. De Aqua Marina Vapor daarentegen is niet alleen langer en breder geworden, maar ook nog eens dikker.

Voorheen was de Aqua Marina Vapor 12cm dik en daardoor vooral geschikt voor de lichtere en kleinere suppers. Nu het board 15cm dik is geworden, is de belastbaarheid vergroot naar 140kg. Daardoor is het board qua belastbaarheid nagenoeg gelijk geworden aan de Aqua Marina Fusion. Dankzij deze hogere belastbaarheid is de Aqua Marina Vapor nu ook geschikt voor een veel grotere doelgroep dan voorheen.

Onze ervaring is, dat Aqua Marina overdrijft met de belastbaarheid. We hebben gemerkt, dat het praktische drijfvermogen minder is dan de genoemde 140kg voor de Vapor en 150kg voor de Fusion. Bij een gewicht boven de 120kg raden wij een board aan met meer volume en dus een grotere belastbaarheid. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan de Aqua Marina Monster. Toch hebben beide boards met hun praktische belastbaarheid wel eventueel de mogelijkheid om een kind of hond mee te nemen.

Stabiliteit

De Aqua Marina Fusion is iets stabieler dan de Aqua Marina Vapor. Dit komt door het totale volume van het board, maar vooral omdat de Fusion iets breder is dan de Vapor; 81cm versus 79cm. Hoewel dat verschil minimaal is en ook het lengteverschil niet enorm is (15cm), is de Aqua Marina Fusion daardoor wel iets stabieler. Toch zijn beide boards stabiel te noemen en daardoor ook allebei zeer geschikt voor beginners.

Aqua Marina Fusion vs Vapor

Gebruiksvriendelijkheid

De gebruiksvriendelijkheid van zowel de Fusion als de Vapor is echt super. Beide boards zijn licht en daardoor heel gemakkelijk te dragen. Daarnaast zijn beide boards makkelijk te sturen op het water. Verder is de Aqua Marina Sports III peddel licht en makkelijk te stellen op de juiste lengte. Tevens is de safety leash makkelijk om te doen en de Liquid V1 pomp is erg makkelijk in gebruik en van goede kwaliteit.

Tenslotte is de tas erg gebruiksvriendelijk, met een rits, opbergvak en gewatteerde schouderbanden. Alle accessoires passen in de rugzak. Bij elkaar heb je een licht en makkelijk te dragen pakket, met alles daarin wat je nodig hebt om het water op te kunnen.

Vaargedrag

De grootste verschillen bij de Aqua Marina Fusion vs Vapor zitten in het vaargedrag. Hoewel de verschillen in afmetingen verwaarloosbaar lijken, is er wel een verschil in vaargedrag. Bij het vaargedrag van SUP boards zijn er een paar algemene basisprincipes:

– Hoe breder het SUP board, hoe stabieler;
– hoe langer het SUP board, hoe beter de glide;

Eerder hebben we al vermeld dat de Fusion 15cm langer is dan de Vapor en 2cm breder. Hieruit kun je concluderen dat de Aqua Marina Fusion iets sneller, koersvaster en iets stabieler is dan de Aqua Marina Vapor. Niet alleen de lengte van de Fusion zorgt voor die hogere snelheid en betere koersvastheid, maar ook de iets meer gestroomlijnde neus.

Hier staat tegenover dat de Vapor door de kleinere lengte iets wendbaarder is. Het is dus maar net wat je voorkeur heeft. Voor tochtjes lijkt het vanwege de snelheid en koersvastheid voor de hand te liggen om dan voor de Fusion te kiezen. Wil je wendbaar zijn voor bijvoorbeeld gebruik op zee, dan ligt een keuze voor de Vapor voor de hand.

Prijs/kwaliteit

De Aqua Marina Fusion en Vapor zitten in de lage prijsklasse, maar bieden toch kwaliteit en een zeer compleet pakket. Voor deze bedragen zijn er vrijwel geen betere alternatieven. Andere boards in deze prijsklasse hebben vaak ofwel minder goede accessoires, zijn minder belastbaar of zijn niet volledig dubbellaags.

Conclusie Aqua Marina Fusion vs Vapor

In deze blog over de Aqua Marina Fusion vs Vapor hebben we de eigenschappen van beide boards naast elkaar gezet en vergeleken. De kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid en prijs/kwaliteit van beide boards is exact hetzelfde. Omdat de afmetingen enigszins verschillen (315x79x15 bij de Vapor vs 330x81x15 bij de Fusion), zit er ook een klein verschil tussen belastbaarheid, stabiliteit en vaargedrag. De Aqua Marina Fusion heeft een iets grotere belastbaarheid, is iets stabieler en is door zijn lengte wat sneller en koersvaster. De Aqua Marina Vapor daarentegen is iets wendbaarder.

Deze verschillen zijn echter niet heel groot en voor de leek misschien niet eens merkbaar. Uiteindelijk zou je daarom bij een keuze tussen één van deze boards ook een voorkeur voor design mee kunnen laten tellen. Hoe dan ook zijn beide boards erg geschikt voor beginners!

Aqua Marina Fusion vs Aqua Marina Vapor

Nu in de SALE!!
MAKKELIJK BETALEN
  • payment-1
  • payment-3
  • payment-4
VERZONDEN MET
  • shipment-1