Kunnen we je
helpen? App ons!
  • Advies op maat
  • Snel leverbaar vanuit eigen voorraad
  • Verzending gratis vanaf €75

9 tips voor de eerste keer suppen

|

Heb je nog nooit op een SUP board gestaan? Ben je benieuwd hoe je het best je evenwicht kunt bewaren tijdens het suppen? Dan zijn onderstaande 9 tips voor de eerste keer suppen voor jou geschreven!

Deze tips zullen niet alleen helpen bij het behouden van je evenwicht, maar zorgen er ook voor dat jouw eerste keer suppen een stevige start wordt. Dus, laten we samen ontdekken hoe je met vertrouwen op dat board stapt.

1) Start met suppen in rustige wateren

Als beginnend supper is het verstandig om eerst te starten in rustige wateren voordat je bijvoorbeeld direct op open zee gaat suppen. Op rustig water kun je op je gemak kennis maken met suppen en oefenen, zonder dat de golven er voor kunnen zorgen dat je constant van je SUP board valt.

2) Zorg voor het juiste SUP board

Één van de belangrijkste tips voor de eerste keer suppen is het zorgen voor het juiste SUP board. Het is vrijwel altijd zo, dat een beginner over het algemeen wat meer stabiliteit wil. Met een stabieler SUP board kun je meer focussen op het suppen dan op het evenwicht houden en dan begint het echte genieten! Het hoeft ook weer niet te gemakkelijk te zijn, want dat haalt de uitdaging weg. Als je echter alleen maar bezig bent met evenwicht houden, dan had je beter een stabieler board kunnen kiezen.

Daarom adviseren we iedereen nadrukkelijk om je goed te laten adviseren voordat je een keuze maakt. Neem contact met ons op of kom langs in onze showroom, waar we je graag verder helpen. We kunnen je adviseren over welk beginnersboard het beste bij jouw lichaam, budget, doelen en vaardigheden past. Je kan ook verder lezen in onze SUP board aankoopgids om al een eerste indruk te krijgen van welk board bij jou past.

3) Zorg voor de juiste SUP peddel

Naast een geschikt SUP board is ook de keuze voor de juiste SUP peddel ontzettend belangrijk. Bij het kiezen van de juiste peddel is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals je ervaringsniveau, peddelstijl en persoonlijke voorkeuren. We staan klaar om je te helpen bij het vinden van de perfecte peddel die aansluit bij jouw behoeften en doelen. Onze collectie omvat peddels van verschillende materialen, waaronder carbon, glasvezel en aluminium. Neem contact met ons op als je advies nodig hebt!

4) Wees niet bang om te vallen

De volgende tip die we je mee willen geven in de reeks tips voor de eerste keer suppen is misschien wat lastiger op te volgen: wees vooral niet bang! Het is heel normaal dat je bang bent om in het water te vallen, maar wat is het ergste dat er kan gebeuren? Je kan een nat pa krijgen, maar als je goed voorbereid bent, heb je een droog setje kleding en een handdoek bij je en is dat probleem zo opgelost. Probeer de angst om te vallen los te laten en je zult merken dat het suppen al een stuk makkelijker gaat.

5) Leer op de juiste manier te vallen

Het uitgangspunt bij het suppen is natuurlijk dat we niet in het water vallen, maar toch kan het een keer gebeuren. Probeer in dat geval niet krampachtig toch op je board terecht te komen. Je loopt dan alleen maar het risico dat je jezelf bezeert. Het is echt het best om jezelf dan in het water terecht te laten komen.

6) Kijk nooit naar je voeten

Een veelgemaakte fout bij beginners, is dat er naar de voeten gekeken wordt tijdens het suppen. Hierdoor zal je lichaam uit balans raken en loop je sneller het risico om in het water te vallen. Kijk daarom bij voorkeur naar de horizon of in ieder geval in de richting van waar je naartoe wilt. Bijkomend resultaat is, dat je dan ook veel meer meekrijgt van je omgeving en je dus gelijk meer geniet.

7) Start met suppen op je knieën

Om een goed gevoel te krijgen bij je SUP board en de bewegingen is het verstandig om als beginner op je knieën te starten. Je kunt op die manier wennen aan het board en aanvoelen wat er gebeurt als je je gewicht verplaatst en als je peddelt. Zo ervaar je de stabiliteit en wendbaarheid van je board en kun je alvast wat oefenen met het peddelen. Als je wat gewend bent, kun je langzaam proberen op te staan om vervolgens in de juiste SUP houding lekker verder te kunnen suppen! Lees verder in het blog over de 11 beginnersfouten om meer te lezen over de juiste houding.

8) Sta niet als een surfer op je sup board

Beginners, zeker diegenen die al eens gesurfd hebben, zijn soms geneigd om als een surfer op het SUP board te gaan staan. Ze staan dan met hun voeten dwars op het SUP board. Bij suppen is het echter zo, dat je je voeten parallel aan elkaar op het SUP board plaatst. Je staat dus als het ware recht vooruit. Je staat goed op je board als je ter hoogte van de handgreep staat met je voeten op schouderbreedte.

9) Maak plezier!

De laatste en meest belangrijke van de reeks tips voor de eerste keer suppen: maak vooral heel veel plezier! Geniet van de rust, de omgeving en de natuur. Iedereen is ooit als beginner gestart en alles heeft tijd nodig. Je zult ook merken dat je heel snel progressie maakt en al heel snel geen beginner meer bent. Heb je het gevoel dat je eerst nog wel wat tips kan gebruiken? Geef je dan op voor een van onze beginnersclinics! In deze SUP clinic / SUP les krijg je basiskennis over hoe om te gaan met je SUP board en je peddel. Het uiteindelijke doel is om te gaan staan en een goede basisslag te maken.

De auteur - Rody

Ik ben niet alleen zelf een enthousiast supper, maar ben ook een door het Watersportverbond gecertificeerd SUP instructeur. Door de jaren heen heb ik op veel verschillende sup boards mogen staan. Ik weet daarom heel goed, wat de verschillen zijn tussen boards en kan je daarom goed adviseren. Door af en toe een kort blog te schrijven hoop ik jullie te kunnen helpen om meer plezier uit het suppen te halen. Benader me vooral als je een specifiek onderwerp hebt waar je meer over zou willen weten. Nog leuker zou het zijn als je een keer een sup les bij ons komt volgen of een keer langs komt in onze showroom.

Blog auteur Watersport Meerstad

Nu in de SALE!!
MAKKELIJK BETALEN
  • payment-1
  • payment-3
  • payment-4
VERZONDEN MET
  • shipment-1